Državi trošak za Dakić od 50 miliona eura?

Predstavku Evropskom sudu u ime 357 bivših radnika, od ukupno 1.800, podnijeta je posredstvom advokatske kancelarije Prelević još 9. marta 2010, a upit Vladi iz Strazbura stigao je sredinom februara
136 pregleda 2 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2016. 20:21h

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je predstavku 347 bivših radnika "Radoja Dakića" podnijetu u martu 2010. godine i zatražio od Vlade Crne Gore da se na nju izjasni, saznaju "Vijesti".

Zbog ovog spora crnogorski budžet bi mogao biti "olakšan" za više od 50 miliona eura, ukoliko država izgubi spor. Prema nezvaničnim informacijama, u Vladi već razmatraju scenarije rješenja dugogodišnjeg problema koje se samo odlagalo, a prvi put se najavljuje i mogućnost poravnanja sa bivšim radnicima "Radoja Dakića" kako bi se izbjegla veća šteta za javne finansije i državu.

Predstavku Evropskom sudu u ime 357 bivših radnika, od ukupno 1.800, podnijeta je posredstvom advokatske kancelarije Prelević još 9. marta 2010, a upit Vladi iz Strazbura stigao je sredinom februara.

Suština predstavke bivših radnika "Radoje Dakića" Evropskom sudu je bila da se izvrši pravosnažna sudska presuda i naplata potraživanja u njihovu korist, što u Crnoj Gori nije bilo moguće, ali i nesporna činjenica da je država većinski vlasnik bivše fabrike mašina.

Kako saznaju "Vijesti", iz advokatske kancelarije koja zastupa bivše radnike već su posebnim podnescima podnijeta obavještenja o tome da je sud 2013. već jednom presudio u korist isplate potraživanja po osnovu tehnološkog rješenja bivšeg radnika "Dakića" i konstruktora Borislava Mijanovića, odnosno, da po osnovu istog slučaju u Evropskom sudu već postoji sudska praksa.

U presudi koju je objavio prije tri godine sud u Strazburu, navodi se da se podnosilac predstavke 6. maja 2006. godine žalio zbog neizvršenja presude i povrede njegovih imovinskih prava.

On je tražio nadoknadu štete za inovacije, tehničko unapređenje i racionalizacije od nekadašnje fabrike mašina, a presudu u njegovu korist Osnovni sud u Podgorici je prvobitno donio 24. septembra 2003, a tu presudu kasnije potvrdili Viši sud 2004. i Vrhovni sud 2005. godine. Shodno sudskoj odluci, bivša fabrika je bila obavezana da plati Mijanoviću 159.879 plus kamatu i sudske troškove.

Međutim, nalog suda za izvršenje presude upućen Centralnoj banci nije godinama poštovan, uz opravdanje da dužnik nema novca na računu, kao i da ima još povjerilaca. Zbog toga je tri mjeseca po objavljivanju presude Evropskog suda to potraživanje morala da isplati država.

Radnici "Dakića" čitavu deceniju potražuju dosuđeni novac za 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Koordinacioni odbor bivših radnika, čiji je predsjednik Milan Vukčević, organizuju proteste već sedam godina

Bonus video: