Slovenci u Crnoj Gori od 2002. uložili 350,6 miliona eura

Mijušković je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetio da su Crna Gora, Slovenija i Turska potpisnice Memoranduma o izgradnji HE Morača i HE Komarnica, koji će unaprijediti saradnju u ovoj oblasti, doprinijeti bržoj valorizaciji hidroenergetskih potencijala i povećati energetsku sigurnost
58 pregleda 0 komentar(a)
Privredna Komora Crne Gore, Foto: Privreda komora
Privredna Komora Crne Gore, Foto: Privreda komora
Ažurirano: 17.03.2016. 17:05h

Slovenija je jedan od značajnijih investitora i trgovinskih partnera Crne Gore, ali je evidentno da postoji neiskorišćeni prostor za saradnju, poručeno je sa poslovnog foruma crnogorskih i slovenačkih privrednika, koji je održan u Privrednoj komori Slovenije.

Forum je okupio predstavnike više od 70 kompanija iz obje zemlje.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković, istakao je da ukupne slovenačke investicije u Crnoj Gori od 2002. do novembra 2015. godine iznose 350,6 miliona eura.

“Slovenački kapital je, još od najranijih faza tranzicije i privatizacije, prisutan u brojnim crnogorskim preduzećima (Hit Montenegro, NLB, Triglav osiguranje, Sava Re osiguranje, Intereuropa, Mercator, Petrol, Sportina Group), koja posluju u sektorima finansijskih i usluga osiguranja, turizma, trgovine i građevinarstva. Sa učešćem od 4,5 odsto u ukupnim investicijama Slovenija se nalazi na desetom mjestu liste stranih investitora”, naveo je Mijušković.

On je pomenuo i najnoviju slovenačku investiciju u sektor turizma, gdje je u valorizaciju prvog speleološkog objekta u Crnoj Gori, Lipsku pećinu na Cetinju, uloženo 1,1 milion eura.

Mijušković je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetio da su Crna Gora, Slovenija i Turska potpisnice Memoranduma o izgradnji HE Morača i HE Komarnica, koji će unaprijediti saradnju u ovoj oblasti, doprinijeti bržoj valorizaciji hidroenergetskih potencijala i povećati energetsku sigurnost.

“Pored toga, mogućnosti za saradnju postoje u izgradnji malih hidroelektrana, te korišćenju bogatih resursa obnovljivih izvora energije. Izgradnja energetskog kabla između Crne Gore i Italije sa pratećom infrastrukturom, čija je vrijednost preko 800 miliona eura, izuzetna je prilika investitorima za izgradnju elektrana u čitavom regionu i pristup energetskom tržištu razvijenih zemalja Evrope”, kazao je Mijušković.

Generalni direktor Komore Slovenije, Samo Hribar Milič smatra da ekonomska saradnja može i treba biti još intenzivnija.

“U tu svrhu, potrebna je kontinuirana uzajamna razmjena informacija, zbog čega su posebno korisni forumi, poput ovog”, rekao je Milič.

Pored bilateralne ekonomske saradnje među privrednicima dvije zemlje, on smatra da treba razmišljati o mogućnostima zajedničke saradnje na trećim tržištima.

“Crnogorski privrednici na bazi odlične komorske saradnje mogu uvijek računati na dobijanje potrebnih informacija nužnih za uspostavljanje kontakata sa potencijalnim slovenačkim poslovnim partnerima”, zaključio je Milič.

Bonus video: