PRVE ODLUKE SUDIJA NA TUŽBE AKCIONARA

Nema blokada za Atlas i Eurofond

Oko 300 akcionara ova dva fonda imaju pravo na isplatu oko 9,2 miliona eura. Upravama fondova istekli svi rokovi da to urade
3 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2016. 16:28h

U Privrednom sudu, prethodnih desetak dana, počeo je veći broj parnica koje su pokrenuli nezadovoljni akcionari zatvorenih investicionih fondova Atlas Mont i Eurofond, kojima u zakonskom roku od godinu, uprave fondova nijesu isplatile vlasnički ulog.

Na početku suđenja, kako je to potvrđeno je “Vijestima”, u više parnica postupajuće sudije su redom odbile zahtjeve advokata tužilaca da se privremenom mjerom blokira imovina i raspolaganje imovinom fondova društvima koja njima upravljaju, a to su Atlas Mont i Euroinvest.

Kako stvari stoje, 137 nesaglasnih akcionara ZIF Atlas Mont i 161 nesaglasni akcionar ZIF Eurofond, daleko su od svojih ukupno 9,2 miliona eura. Pitanje je i koje će mjere protiv društava za upravljanje sad preduzeti Komisija za hartije od vrijednosti.

Akcionare strah da će uprave rasprodati imovinu i iznijeti novac

KHOV nije preduzela prethodno mjere kojima bi bilo blokirano društvima za upravljanje raspolaganje imovinom navedenih fondova, sve dok ne vidi kakav će stav o tome zauzeti Privredni sud.

Komisija je svjesna da u situaciji kada raspolaganje imovinom fonda nije blokirano, mjera privremenog ili trajnog oduzimanja licence za rad Atlas Montu i Euroinvestu ne znači mnogo, jer će ta društva i dalje nastaviti upravljanje imovinom fondova sve do izbora novih DZU.

Mjeru blokiranja imovine nezadovoljni akcionari su od suda tražili iz bojazni da se ne nastavi rasprodaja preostale imovine fondova, a prihodovani novac većinom završi na računima van zemlje, kakav je slučaj bio nedavno nakon prodaje akcija iz portfelja Eurofonda.

Ukupno oko 3,4 miliona eura, DZU koje većinski kontroliše firma biznismena Duška Kneževića, trebalo je da do kraja decembra isplati vlasničke uloge nesaglasnim akcionarima. To se nije desilo ni u dodatnom roku od 30 dana koji je naložio KHOV, a koji je istekao 14. februara.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, koji kontrolišu oko 15 odsto fonda, tražili su još u decembru 2014, da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko im po zakonu pripada. Taj novac nije isplaćen do 16. januara ove godine, koji je bio krajnji rok, ni u dodatnom roku u skladu sa rješenjem KHOV-a, do 22. februara.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.