Radnici Boksita: Nećemo biti oštećeni kada je riječ o budućoj isplati

Radnici Boksita, koji su bili angažovani na kopu blokirali su u utorak ulaz kamionima za odvoz rude zahtijevajući od Pejevića da ispuni njihove zahtjeve koji se odnose na bolje uslove rada, plate ne manje od hiljadu eura i rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu
681 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 18:36h

Iako je Veselin Pejović juče u izjavi javnom servisu obećao bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji su bili radno angažovani na kopu Zagrad, da posao neće dobiti, situacija se izgleda nakon razgovora sa pravnim zastupnikom Uniproma, advokatom Zoranom Vukčevićem, promijenila.

„Imamo čvrsto obećanja Vukčevića da nećemo biti oštećeni kada je riječ o budućoj isplati i visini zarada, tako da ćemo se prijaviti za oglas koji je Uniprom raspisao za novo upošljavanje radnika na Zagradu”, kazao je član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata Boksita Nikola Žugić, nakon dvočasovnog razgovora sa Vukčevićem ispred rampe na kopu Zagrad.

Radnici Boksita, koji su bili angažovani na kopu blokirali su u utorak ulaz kamionima za odvoz rude zahtijevajući od Pejevića da ispuni njihove zahtjeve koji se odnose na bolje uslove rada, plate ne manje od hiljadu eura i rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu. Nakon njihove blokade Pejović je raskinuo ugovor sa firmom Rudkop, podizvođačem radova, što je uslovilo i prekid radnog odnosa za 25 radnika.

“Problem eksproprijacije zemljišta, kako bi se rudokop mogao proširiti, ne može se brzo riješiti, ali svi ćemo pomoći da bude okončan na način od koristi za sve strane u sporu”, kazao je Žugić.

Radnici su prethodno optižili Pejovića da pod izgovorom sanacije vrši eksploataciju rude i da se svaki dan sa Zagrada izvoze 1.400 tona rude. Pozvali su i nadležne organe da reaguju.

Vukčević je, nakon razgovora sa rudarima, potvrdio da je Uniprom raspisao oglas za prijem novih radnika koje će direktno isplaćivati, a ne kao do sada posredstvom podizvođača, kao i da nijesu bili upoznati sa kašnjenjem plata i znatnoj razlici u visini zarada koje su primali bivši rudari u odnosu na druge zaposlene koje je direktno isplaćivao Uniprom.

Nakon razgovora sa Vukčevićem rudari su prekinuli blokadu kopa.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića Uniprom metali. On je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je uplatio oko 1,5 miliona.

Galerija

Bonus video: