Protest penzionera Rudnika boksita: "Možda odemo i pred Vladu"

Vujadin Čvorović, bivši radnik Boksita, a sada penzioner, kazao je da su 8. marta podnijeli zahtjev ministru ekonomije Vladimiru Kavariću i stečajnom upravniku Boksita Mladenu Markoviću, ali da im niko nije odgovorio
156 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 19:01h

Penzioneri nikšićkih Rudnika boksita, njih preko stotinu, okupili su se jutros ispred sektora transport tražeći od Vlade da im poveže radni staž za 2009 i 2010.godinu kako bi mogli da ostvare trajna penziona rješenja jer su im trenutno na snazi privremena. Riječ je o oko 400 penzionera koji su to pravo stekli 2009 i 2010.godine.

Vujadin Čvorović, bivši radnik Boksita, a sada penzioner, kazao je da su 8. marta podnijeli zahtjev ministru ekonomije Vladimiru Kavariću i stečajnom upravniku Boksita Mladenu Markoviću, ali da im niko nije odgovorio.

„Dali smo im rok do 15.marta i ovo je samo nastavak naših aktivnosti i ispoljavanje nezadovoljstva“, kazao je Čvorović.

Zborno mjesto bivših rudara bio je spomenik palim borcima ispod Trebjese gdje su se potpisali svi koji su došli na jutrošnji protest, a odatle su otišli do sektora transport kao znak upozorenja i najave budućih protesta, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

„Dok nam ne uplate staž i ne dobijemo trajna rješenja protestovaćemo. U petak ćemo se opet okupiti ovdje ili ispred površinskog kopa Zagrad , a možda čemo se podijeti i otići na oba mjesta. U zavisnosti od toga kako se stvar bude odvijala možda odemo i ispred Vlade“, poručio je u ime okupljenih penzionera Mujo Muratović.

Kazao je da su bili strpljivi bili šest i po godina, ali da je došlo vrijeme da traže ono što im po zakonu pripada.

„Protesti su bili 2009 i 2010, dva puta jama i upravna zgrada. Čitavo vrijeme protesta tražili samo da radimo. Rekli su da smo tehnološki višak i poslali nas u penziju. Mi smo izgleda neka nesretna generacija. Sad smo višak i kao penzioneri. Da ne bi ostavljali problem našim porodicama, jer niko ne može stotinu godina živjeti, tražimo trajna rješenja. Oni izgleda čekaju samo da blago umremo i da niko ne naslijedi naše penzije“, kazao je Muratović.

To se upravo desilo porodici jednog njihovog kolege koji je preminuo i porodica nije mogla da ostvari pravo da naslijedi njegovu penziju zbog privremenog rješenja.

„Oni trenutno ne rade, ali nećemo im dozvoliti rad dok nam ne ispune zahtjeve. Izgleda da radnici i penzioneri nemaju nikakva prava. Svima nama su redovno odbijali novac za Fond PIO ali staž nam nije uplaćen pa se pitamo gdje su te pare. To je krivično djelo“, kazao je Muratović pokazujući isplatnu listu na kojoj stoji da je odbijen novac za osiguranje.

Pored njih, jutros su protestovali i bivši radnici Boksita, koji su bili radno angažovani na površinskom kopu Zagrad i koji su juče blokirali ulazak kamiona u kop tražeći od Veselina Pejovića da hitno otkupi zemlju oko kopa kako bi posla imali i narednih desetak godina, da im plate budu ne manje od hiljadu eura, kao i da se, kako su kazali, prestane sa „pljačkom“ rude jer se pod „plaštom sanacije vrši eksploatacija“. Ubrzo je uslijedio odgovor Pejovića – raskinuo je ugovor sa Rudkopom, firmom koju je angažovao kao podizvođača radova, a samim tim prestao je i radni angažman za svih 25 radnika.

Nikola Žugić je kazao da ih je direktor Rudkopa Ostoja Majmunović obavijestio o raskidu ugovora sa Pejovićem i da ih je pozvao da preuzmu njihova rješenja o raskidu ugovora, ali da ih oni neće uzeti nego će čekati da im ista budu zvanično poslata.

“Ovdje je glavno pitanje da li će Majmunović da se povuče sa kopa, ili će ovo trajati dva - tri dana pa će ponovo da sklopi sa Pejovićem ugovor i da primi neke druge ljude, a mi da ostanemo kratkih rukava. To je plan, mi smo svjesni toga bili i juče. Danas je pojačano obezbjeđenje i oni će pod izgovorom našeg sadašnjeg statusa i raskida ugovora da nam zabrane da uđemo, što mi nećemo dozvoliti, nego ćemo se boriti svim sredstvima za naša prava i radna mjesta”, poručio je Žugić.

Ponovio je da im je Pejović od početka davao lažna obećanja, da planira da odveze otkrivenu rudu za pola godine, najduže za godinu, pa da zatvori ovaj kop.

“Sva druga njegova priča je zamajavanje javnosti. da se opere za nepočinstva koja radi na površinskom kopu Zagrad i u Rudniku boksita. Mi ćemo svaki dan da se okupljamo i pokušaćemo da spriječimo odvoz rude. Mogu samo preko nas mrtvih da je voze”, poručio je Žugić u ime okupljenih radnika.

Dragan Dubljević je kazao da je Pejović, gledajući njegov raniji angažman, ostao dosledan sebi i da je pokazao silu.

“Vidjećemo kako će to proći. Radnici su čvrsti, neće dozvoliti da se njihova radna mjesta ugase, da bi došli neki novi ljudi, poslušni, koji će da rade za 200–400 eura. Radili smo tri mjeseca, nismo imali ni euro. Prije Nove godine dali smo mu šansu da počne da radi, vjerovali smo u to i mislili da će sve biti u redu. Vjerovali smo njegovim riječima. meutim, šta smo dobili ek polije dva mjeseca primili smo neku platu koja nije bila puna”, kazao je Dubljević.

Žugić i Dubljević su pokazali koncesioni akt po kojem je na površinskom kopu u ovoj godini planirano da se eksploatiše 94 hiljada tona rude, za šta je Pejoviću, kako su kazali, potrebno 70 radnika.

“On je već za dva mjseca odvezao više od 40 hiljada tona. Kop po koncesionom aktu treba da radi deset godina, ali ovim tempom kako je on krenuo ne može da radi bez godinu. Tražimo od nadležnih da se uključe, da se izvrši esproprijacija zemlje, kop proširi da bi svi imali posla”, kazao je Žugić.

Pejović će sjutra raspisati oglas za prijem novih radnika za rad na kopu Zagrad.

Bivši radnici Boksita koji su bili radno angažovani na površinskom kopu Zagrad dobili su poziv od firme Uniprom da ujutro u sedam sati na pomenutom kopu razgovaraju sa pravnim zastupnikom Uniproma, advokatom Zoranom Vukčevićem.

Nikola Žugić je takođe kazao da su prihvatili razgovor, jer to je ono što su cijelo vrijeme tražili.

"Doći ćemo da pričamo ali je poznato da je naš imperativ dugoročni razvoj Rudnika i očuvanje radnih mjesta. Siguran sam da je to interes ne samo nas nego i vlasnika, a i drzave", kazao je Žugić.

Galerija

Bonus video: