Hotel As kao Titanik

U Ministarstvu je nastala panika tek kada su shvatili da su prevareni. Niko se nije uznemiravao dok je investitor uništavao prirodu, mijenjao geografiju, rušio brdo i survavao ga u more i napravio ekološku katastrofu u atraktivnom naselju Perazića Do
1315 pregleda 9 komentar(a)
Hotel As, Foto: Vuk Lajović
Hotel As, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2016. 19:12h

Gabaritni hotel As, sagrađen u uvali Perazića Do kod Petrovca, može ponijeti pridjev – ukleti. Njegovu izgradnju od početka osamdesetih godina prošlog vijeka do danas, pratile su brojne nedaće, sudske afere, blokade, promjene vlasnika i prodaje, sve do najnovijeg skandala u kome su Vladi, odnosno Ministarstvu održivog razvoja i turizma, podmetnute falsifikovane bankarske garancije.

Ministarstvo turizma podnijelo je krivičnu prijavu protiv šest osoba, vlasnika i odgovornih lica srpsko-ruske kompanije Nega turs, zbog otkrića da su garancije date Vladi i hotelskoj grupi Budvanska rivijera, koje su bile uslov za potpisivanje aneksa ugovora o produžetku rokova za završetak radova na hotelu, na iznos od tri miliona eura, bile lažne.

Time će trinaestogodišnja saga o neuspjeloj privatizaciji, megalomaniji bez pokrića, rekonstrukciji i dogradnji ogromnog hotela koji se poput nasukanog Titanika prislonio uz brdo u naselju Perazića Do, dobiti epilog u tužilaštvu i sudu.

Među prvim privatizacijama u crnogorskom hotelijerstvu bila je prodaja hotela As 2002. godine, za koji je Nega turs platila iznos od pet miliona njemačkih maraka. Kupac se obavezao da će izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju oronulog hotela do niova od četiri hotelske zvjezdice. Otvaranje je ugovoreno za narednu 2003. godinu. Ali od toga nije bilo ništa.

Vlasnici Nega tursa, braća Dejan i Nedeljko Gardašević sa ruskim partnerom Viktorom Mazanov, imali su druge planove.

Htjeli su veći hotel, vile, apartmane, marine i bazene, pa su ubrzo pristupili rušenju dijela hotela i širenju u svim pravcima, po visini i širini. Investicija je premašila njihove finansijske mogućnosti pa se gradnja odužila. Kako ugovorne obaveze nisu ispunjene ni nakon 12 godina, Vlada odlučuje da investitoru pruži još jednu šansu, koju on nije iskoristio. U februaru 2014, potpisan je aneks ugovora prema kome se Nega turs obavezala da će u dvije faze, do kraja 2015. godine, uložiti oko 50 miliona eura, završiti radove, uz ponuđene garancije moćne moskovske Sberbanke.

U 2016. hotel As je i dalje Skadar na Bojani, napušteni betonski skelet od l6 spratova, usječen u brdo ispod magistralnog puta za Petrovac.

Nakon 13 godina punih lažnih obećanja i propalih pregovora, u januaru ove godine Vlada odlučuje da raskine ugovor o kupoprodaji hotela As i aktivira date garancije koje su isticale 1. februara. Tada je, navodno, otkrivena prevara.

Iako radovi nisu odmicali, ministar Branimir Gvozdenović davao je izjave kako nema razloga za brigu jer je investitor ,,dao čvrste finansijske garancije”, da će posao završiti u dogovorenom roku.

U Ministarstvu turizma nastala je panika tek tada, kada su shvatili da su prevareni. Niko se nije uznemiravao dok je investitor uništavao prirodu, plažu, more, ekologiju očuvanog odmarališta, obraslog u zelenilo. Nasilno je pomjeren tok jedinom potoku koji se sa okolnih paštrovskih brda sliva u more, kako bi se dobilo više prostora za garažu.

Novi vodotok sada potkopava temelje 12 kuća u naselju.

Manje je poznato da su graditelji hotela As 1974, izgradili za cijelo naselje prvu kanalizacionu mrežu sa prečišćavanjem u Crnoj Gori, kakve se po primorskim opštinama tek sada grade. Investitor je tu kanalizaciju presjekao, sada se otpadne vode sela slivaju u potok a njime, direktno u more. Predivna prirodna plaža pretvorena je u septičku jamu, u najzagađeniji dio obale....

Opširnije čitajte u novom broju "Monitora"

Bonus video: