Pejović: Raskidamo ugovor sa Rudkopom

Radnici su optužili Pejovića da ne vrši sanaciju kopa već eksploataciju rude
28 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2016. 18:22h

Veselin Pejović, vlasnik firme Uniprom, koja je u oktobru kupila nikšićke Boksite, u izjavi lokalnoj televiziji kazao je da će sa firmom Rudkop, podizvođačem radova raskinuti ugovor što povlači i raskid ugovora sa angažovanim radnicima koji su jutros blokirali ulaz kamiona na kopu Zagrad, tražeći ispunjenje zahtjeva.

Nikola Žugić, član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata, kazao je da nije upoznat sa odlukom Pejovića i da će se angažovani radnici po dogovoru sjutra pojaviti ispred kopa.

Radnici su optužili Pejovića da ne vrši sanaciju kopa već eksploataciju rude i da ako nastavi tim tempom, a ne dođe do eksproprijacije zemljišta, kop će nakon godinu prestati sa radom, a sva ruda će biti odvezena.

Rudari su na sastanku Izvršnog odbora Samostalnog sindikata napisali zahtjeve, kojima izričitio traže da se odmah počne rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu ili obustavi dalji rad.

Pejović je za imovinu Boksita od 5,39 miliona eura platio oko 1,5 miliona. Iako je radnicima obećao da će posao dobiti njih oko 120 to se još uvijek nije dogodilo. Bivši radnici tvrde da je na kopu angažovano na određeno njih 25, ali da su trenutno uposlena samo dvojica koji vrše utovar rude.

Bonus video: