Naknadu nijesu platili ni Rumuni

Rumunska firma nije dostavila dokaz Komisiji da je za vođenje žalbenog postupka uplaćena naknada od 8.000 eura
93 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin žičara, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin žičara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 15.03.2016. 17:13h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki odbacila je kao neurednu žalbu rumunske firme SC Canalpin SRL na tender Direkcije za javne radove za izgradnju šestosjede žičare K8, Kolašin 1600, sa uslugama projektovanja akumulacionog jezera.

Rumunska firma nije dostavila dokaz Komisiji da je za vođenje žalbenog postupka uplaćena naknada od 8.000 eura. Zbog žalbe je tenderski postupak treći put tokom dva mjeseca prekinut, ali se kao i prošli put desilo da žalilac (kao prethodno Energo invest group) nije uplatio naknadu što navodi na sumnje o mogućim opstrukcijama postupka od nekog od zainteresovanih.

Komisiji je rumunska firma uz žalbu dostavila, kako se navodi u rješenju, nečitku kopiju nekog finansijskog dokumenta, kao dokaz da je navodno uplaćena naknada.

Poslije odobrenog dodatnog roka naknadno je Komisija utvrdila da nije dostavljen dokaz o uplati, već samo nalog banci za prenos novca. Zato je Komisija tražila da žalilac najkasnije do 9. marta u 14 sati dostavi SWIFT iz banke koja je obavila prenos novca na račun Komisije i da potvrdi prijem e-maila, što rumunska kompanija nije uradila.

Direkcija javnih radova je prije mjesec usvojila žalbu firme Artek i promijenila tendersku dokumentaciju za novi tender i izvođenje radova na izgradnji šestosjede žičare.

Poslije propalog prošlogodišnjeg tendera, DJR je novi tender raspisala 31. decembra u cilju da se što prije dođe do najpovoljnije ponude.

To, za sada, ne uspijeva Komisiji za otvaranje i vrednovanje ponuda DJR, kojom predsjedava Rešad Nuhodžić. Nuhodžić je protekla dva mjeseca više puta potpisivao odluke o mijenjanju i dopunjavanju tenderske dokumentacije. Nakon posljednje odluke Komisije sada se od Direkcije javnih radova očekuje da objavi novi datum kada bi konačno trebalo da budu otvorene ponude na ovom nadmetanju.

U odnosu na prošlogodišnji tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Bonus video: