SD: Investicije i ekonomski razvoj mehanizmi za prevazilaženje krize

Međutim, objektivan pogled na realnost, kako kažu u SD-u, upućuje na činjenicu da je pređeno tek pola puta u postizanju standarda koji bi Crnu Goru učinili konkurentom razvijenim društvima
86 pregleda 6 komentar(a)
Socijaldemokrate logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 15.03.2016. 16:17h

Glavne poruke sa sastanka evropskih šefova država i vlada iz redova grupe Socijalista i Demokrata, čiji je domaćin bio predsjednik Fransoa Oland, 12. marta 2016. godine, podstakla je Socijaldemokrate da podsjete na odgovornost političkih partija i njihovih lidera da aktivno učestvuju u kreiranju politike koja će doprinijeti ubrzanju procesa pridruživanja Crne Gore EU, te da upravo opozicioni lideri takve obaveze nisu svjesni.

Kako navode, tokom Samita u Parizu, lideri su iskazali uvjerenost da se napredak može postići jedino ako se omogući ponovni rast ulaganjem u mlade i održivu ekonomiju, jedinstvom i solidarnošću u rješavanju izbjegličke krize, a najavljena je i podrška Junkerovom planu, sa fokusom na razvoj malih i srednjih preduzeća.

’’Svjedoci smo da u vremenu kada se na nivou lidera evropskih država uviđa potreba bavljenja pitanjem investicija i ekonomskog razvoja kao ključnog mehanizma za prevazilaženje ekonomske krize, dio političke scene u Crnoj Gori, se danas bavi produkovanjem političkih kriza, a destabilizaciju vidi kao svoju šansu. Ove partije na taj način pokazuju loš odnos prema onome što bi trebao da bude doprinos crnogorskog društva daljoj stabilizaciji evropskog prostora’’, pojašnjavaju iz SD-a.

Iz Socijaldemokrata poručuju i da asinhroni proces koji se konstantno nameće građanima Crne Gore, umjesto onoga što bi trebalo da bude glavni fokus rasprava na političkoj sceni, a to su ekonomske teme, je upravo i najbolji pokazatelj koliko je potrebno istrajati u borbi za ostvarivanje najvećih nacionalnih interesa, kroz dalji nastavak reformi koje su započete u sklopu pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, kao i na završetku procesa prijema u NATO.

Ističući važnost daljeg nastavka reformi u oblasti vladavine prava i jačanja institucija sistema, kao elementarnih kategorija savremenog društva, Socijaldemokrate fokus svog političkog djelovanja i angažovanja, kroz sistem vlasti, usmjeravaju na ekonomiju i unapređenje standarda življenja kao elementarnog uslova u ostvarivanju demokratskog i prosperitetnog društva.

’’I dok se drugi bave konstantnom opstrukcijom investicija, te stvaranjem i produbjivanjem političke krize kao jedinim mehanizmima za opstanak svojih političkih elita i davno prevaziđenih politika, Socijaldemokrate, kroz svoj politički program, predlažu mehanizme i rješenja za jačanje crnogorske ekonomije, bolju valorizaciju prirodnih i ekonomskih resursa i ravnomjeran regionalni razvoj’’, najavljuju iz te partije.

Crnogorsko društvo je u periodu tranzicije i borbe sa ekonomskom krizom globalnih razmjera dostiglo određeni stepen ekonomskog razvoja koji je mjerljiv i koji je državu okarakterisao kao lidera Zapadnog Balkana.

Međutim, objektivan pogled na realnost, kako kažu u SD-u, upućuje na činjenicu da je pređeno tek pola puta u postizanju standarda koji bi Crnu Goru učinili konkurentom razvijenim društvima.

’’Diskontinuitet sa politikom koja se dominantno bavi ekonomijom, pronalaženju novih investicija i usklađivanju domaćeg tržišta sa onim što nas očekuje nakon dobijanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji, za račun politikanstva kojem je za cilj samo raspodjela moći i uticaja, kao i politike ponovnog preispitivanja i vraćanja u prošlost, značio bi opasan zastoj na tom putu’’, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: