Posvetiće se unaprijeđivanju zaštite potrošača

„Ministarstvo će se posvetiti unaprijeđivanju zaštite potrošača i u trgovini i elektronskoj trgovini, zdravstvenim uslugama, energetici, telekomunikacionim, poštanskim i komunalnim uslugama..."
0 komentar(a)
zaštita potrošača, Foto: Shutterstock
zaštita potrošača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2016. 13:50h

Ministarstvo ekonomije će, imajući u vidu potrebu za kontinuiranim podsticanjem zaštite potrošača, u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti njenom unaprijeđivanju u oblastima bezbjednosti hrane i proizvoda, turizmu, ugostiteljstvu i javnim uslugama.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, rekao je da je primarni cilj Ministarstva jačanje zaštite potrošača u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, kao i dalje unaprijeđivanje saradnje svih odgovornih subjekata u tom području.

„Ministarstvo će se posvetiti unaprijeđivanju zaštite potrošača i u trgovini i elektronskoj trgovini, zdravstvenim uslugama, energetici, telekomunikacionim, poštanskim i komunalnim uslugama, stanovanju, zaštiti prava putnika u prevozu, kao i finansijskim, odnosno bankarskim, drugim finansijskim i uslugama u osiguranju”, naveo je Rabrenović u saopštenju povodom Svjetskog dana prava potrošača.

Ministarstvo ekonomije je, kako je podsjetio, u pogledu zaštite prava potrošača u proteklom jednogodišnjem periodu sistemski radilo na usaglašavanju zakonodavnog dijela sa pravnom tekovinom EU, u skladu sa ustavnom i pravnom paradigmom. Ostvareni su značajni rezultati, kako kroz zakonodavni dio, tako i u samom procesu pregovora kroz Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

„Tokom jednogodišnjeg perioda Savjet za zaštitu potrošača sprovodio je redovne aktivnosti fokusirane na poboljšanju položaja potrošača u Crnoj Gori, kroz praćenje stanja njihove zaštite na tržištu i predlaganje odgovarajućih mjera i aktivnosti”, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu su razmatrali nacrte propisa koji su donešeni, data su mišljenja o potrebi izmjena i dopuna postojećih i donošenju novih propisa u toj oblasti i učestvovali su u izradi Izvještaja o realizaciji godišnjeg akcionog plana Nacionalnog programa zaštite potrošača od 2012. do prošle godine, za period od jula 2014. do juna prošle godine.

Ministarstvo je učestvovalo i u izradi Nacionalnog programa zaštite potrošača do 2018. godine sa godišnjim Akcionim planom njegove realizacije, za period od jula prošle godine do juna.

“Značajno je povećan stepen angažovanosti potrošača u ostvarivanju njihovih prava, prvenstveno u dijelu podnošenja prigovora za obmanjujuće cijene, nepravilnog isticanja i neisticanja cijena na proizvodima i uslugama koji su u prometu, neizdavanja ili izdavanja računa koji nijesu propisane sadržine, neisticanja obavještenja o mjestu, kao i načinu podnošenja prigovora“, kazao je Rabrenović.

Stepen angažovanosti potrošača u ostvarivanju prava povećan je, kako je dodao, i u dijelu neobavještavanja potrošača o načinu reklamacije, neposjedovanju evidencije prigovora potrošača, prigovora po osnovu reklamacije proizvoda ili cijene, kao i po osnovu prava na garanciju, posebnim prodajnih pogodnosti, reklama koje dovode u zabludu, dostupnosti rezervnih djelova i servisa, prigovora za istekli rok upotrebe, saobraznosti i garantnog lista, prigovora za označavanje robe sa nedostatkom i robe koja nije za prodaju, ponudu popravke ili održavanja proizvoda, kao i dokumentacije koja prati proizvod.

Svjetski dan prava potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 1983. godine i obilježava se svake godine 15. marta, sa ciljem promovisanja i podizanja globalne svijesti o značaju zaštite potrošača.

Bonus video: