SB zainteresovana za nastavak podrške u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, sastao se danas sa predstavnicima misije SB koji prate implementaciju projekata institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede i ruralnog razvoja
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2016. 13:46h

Svjetska banka (SB) je, prema riječima njenih predstavnika, zainteresovana za nastavak podrške Crnoj Gori u poljoprivredi, pri čemu se očekuje da resorno Ministarstvo nastavi razvoj te oblasti istim tempom.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, sastao se danas sa predstavnicima misije SB koji prate implementaciju projekata institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Ivanović je razgovarao sa novim šefom misije, Danielom Gerberom o dinamici implementacije projekata MIDAS i IPARD-like u Crnoj Gori, i budućoj saradnji na planu jačanja kapaciteta Agencije za plaćanje i podrške poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačkoj industriji”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sagovornici su, kako se dodaje, konstatovali da su crnogorski poljoprivredni proizvođači značajno ojačani bespovratnom podrškom i investicijama kroz projekte MIDAS i IPARD-like, kao i da se uporedo uradilo dosta na jačanju institucija sistema za upravljanje IPARD-om i sredstvima iz drugih fondova.

“Poljoprivreda predstavlja oblast za koju postoji veliko interesovanje SB za nastavkom podrške Crnoj Gori, naročito nakon jasne podrške koju su članovi Vlade dali tokom nedavnog sastanka strateškog planiranja koji je održan u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Ivanović je naveo da svi projekti podrške crnogorskoj poljoprivredi, kao što su MIDAS, IPARD-like, ADMAS i projekat koji se priprema sa Međunarodnim fondom za razvoja poljoprivrede (IFAD), djeluju sinergetski na razvoj crnogorske poljoprivrede.

Predstavnici SB ukazali su na značajne socio-ekonomske efekte koje imaju investicije u poljoprivredi, važnost dostizanja standarda proizvodnje, posebno za jačanje izvoza i podržali nastojanja Ministarstva poljoprivrede usmjerena u pravcu edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Bonus video: