Inspektori rada tokom dva mjeseca utvrdili 707 nepravilnosti

“Nepravilnosti su se odnosile i na korišćenje prava na godišnji odmor, prekovremeni rad i neprimjenjivanje mjera iz oblasti zaštite i zdravlja na radu”
126 pregleda 6 komentar(a)
zanatska pijaca, Foto: Boris Pejović
zanatska pijaca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2016. 15:28h

Inspekcija rada je u prethodna dva mjeseca utvrdila 707 nepravilnosti u oblasti trgovine, ugostiteljstva, građevinarsva, proizvodnje i zanatstva.

Iz Inspekcije rada je agenciji Mina-business saopšteno da su se nepravilnosti odnosile na stupanje na rad bez ugovora o radu, neuplaćivanje zarada i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i zasnivanje radnog odnosa suprotno zakonu.

“Nepravilnosti su se odnosile i na korišćenje prava na godišnji odmor, prekovremeni rad i neprimjenjivanje mjera iz oblasti zaštite i zdravlja na radu”, kazali su iz Inspekcije rada.

Inspekcija je, kako su naveli, u cilju uklanjanja nepravilnosti, izrekla mjeru ukazivanja u 291 slučaj, kojom je naložila da se u određenom roku otklone utvrđene nepravilnosti.

Inspekcija je donijela 27 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i izdala 211 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u iznosu od oko 90 hiljada EUR.

Inspekcija rada je, prema riječima njenih predstavnika, donijela i deset zaključaka o novčanom kažnjavanju, zbog neizvršavanja rješenja o otklanjanju nepravilnosti u iznosu od osam hiljada EUR.

Inspekcija je podnijela tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kod tri subjekta nadzora.

“U jednom slučaju je to bilo jer poslodavac, u poslovnim prostorijama, nije imao kopiju potvrde o prijavi stranca koji kod njega radi”, kazali su iz Inspekcije.

U preostala dva slučaja prekršajne prijave su podnijete jer poslodavci nijesu isplatili sve zarade, naknada zarada, kao ni uplatili doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

“U pitanju su primanja na koje je zaposleni imao pravo do dana prestanka radnog odnosa”, zaključili su iz Inspekcije rada.

Bonus video: