Bojanić: Nadležni se nijesu bavili ulaganjem u AS

Bojanić smatra da jedino što je ovdje evidentno je da se niko nadležan za kontrolu ove investicije nije potrudio da čak ni 'odokativnom' metodom procijeni iznos investicije
73 pregleda 3 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2016. 19:45h

Reagovanjem Ministarstva održivog razvoja i turizma pojašnjeno je da su zvanični podaci u izvještaju Savjeta za privatizaciju za 2010. godinu o investicijama u hotel As u Perazića dolu neprovjerene informacije investitora, ocijenio je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

"Time je više nego jasno potvrđeno potpuno odsustvo odgovornosti Savjeta za privatizaciju za povjereni posao. Uvrstiti u zvanična dokumenta neprovjerenu informaciju je nešto što potpuno ogoljuje stepen ozbiljnosti i odgovornosti ovog državnog organa", rekao je Bojanić.

On je dodao da ne samo da čitavu deceniju dovode javnost u zabludu neprovjerenom informacijom o investiranju 45 miliona eura, već to dodatno potvrđuju neistinitom konstatacijom da je “evidentno da je u rekonstrukciju navedenog objekta utrošeno značajno više sredstava od ugovorom definisanog iznosa”.

Iz Ministarstva su u četvrtak saopštili da se investicije od 45 miliona eura odnose na period do novembra 2010. godine i predstavljaju procjenu investitora, a procijenjeni iznos od 5,5 miliona se odnosi na period nakon potpisivanja aneksa ugovora iz februara 2014, što je konstatovala Komisija za kontrolu, ocjenu i dinamiku investicije.

Bojanić smatra da jedino što je ovdje evidentno je da se niko nadležan za kontrolu ove investicije nije potrudio da čak ni 'odokativnom' metodom procijeni iznos investicije.

"Nadam se da će novoformirana parlamentarna većina dići ruku za predlog kontrolnog saslušanja resornog ministra i time omogućiti detaljnije upoznavanje javnosti sa cijelim ovim slučajem", kazao je Bojanić. SDP je najavio da će početkom naredne sedmice predati inicijativu za kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića zbog garancija za As koje nijesu valjane. Ministarstvo je u utorak zbog toga podnijelo je krivičnu prijavu protiv šest osoba. Garanciju od tri miliona eura, koju je Nega turs priložila uz aneks ugovora izdala je ruska Sberbanka. Osnivači Nega tursa su, prema podacima iz CRPS, Montena invest ltd i Nikats engineering ltd. Predsjednik odbora direktora Nega tursa je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov, protiv kojih podnijeta krivična prijava. Prijava je podnijeta i protiv direktora firme Montena invest Vladislava Popovića i dva NN lica.

Bonus video: