Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela prekinuli protest

Radnicima se još duguju dvije i po plate, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, negdje oko 1,3 miliona eura
98 pregleda 0 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.03.2016. 13:48h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela prekinuli su protest, jer su dobili informacije da su pregovori sa eventualnim koncesionarima koji su se javili na tender počeli.

Predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić, rekao je da su radnici, koji su protest počeli u ponedjeljak, protestovali samo jedan dan i da su od utorka opet na radnim mjestima.

U utorak je raspisan novi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura, a i Tenderska komisija za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela je utvrdila da su se stekli uslovi da se počnu pregovori sa konzorcijumom Porto Montenegro i Damen.

“Dobili smo platu od 193 eura jer firma je u stečaju. To je minimalac i ne možemo tolerisati da kasni. Smatramo da isplata zarada mora da se ispoštuje do 3. u mjesecu, posebno zato što smo svi kreditno zaduženi. Banke nemaju više razumijevanja da čekaju uplate rata”, kazao je Krivokapić za Radio Jadran.

Nakon protesta radnici su razgovarali sa stečajnim upravnikom, Žarkom Ostojićem, o novom tenderu koji je u utorak raspisan za prodaju imovine.

“Za razliku od prvog kada je nuđena cjelokupna imovina, sada postoji mogućnost parcijalne prodaje velikog doka, voznog parka i upravne zgrade. Ostatak imovine je u paketu. Čekamo 8. april za kada je zakazano otvaranje ponuda u Privrednom sudu. U suštini, sada je realnija mogućnost da u slučaju prodaje velikog doka, za sedam miliona eura na koliko je procijenjen, radnicima budu prije izmirena dugovanja”, rekao je Krivokapić.

Povodom najave iz Tendreske komisije da će biti započeti razgovori sa ponuđačem u vezi koncesije za brodogradilišnu luku, u Sindikatu smatraju da nije toliko važno ko će njom rukovoditi ukoliko i sami budu aktivan učesnik svega.

“Ono što nas najviše zanima, a što smo i rekli na protestima, to je da vidimo da li će sve biti transparentno, da radnici budu upoznati s ponudom i tokom pregovora, jer ovo je na kraju krajeva naša kuća”, zaključio je Krivokapić.

Radnicima se još duguju dvije i po plate, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, negdje oko 1,3 miliona eura.

To potraživanje je ušlo u stečajnu masu i biće izmireno kada bude novca od porodaje imovine.

Radnici Jadranskog brodogradilišta prošle godine su protestovali više od dva mjeseca, nakon čega je postignut dogovor sa stečajnom upravom i Vladom u vezi sa načinom radnog angažovanja i isplate zaostalih dugovanja.

Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave (PU).

Bonus video: