Gajević: Pobjeda struke nad krupnim kapitalom

"Dragi sugrađani, ćutanje nije zlato. Ako mislite da ste u pravu, pobunite se! Pođite putem koji je prokrčila grupa KANA", zaključila je Gajević
155 pregleda 3 komentar(a)
Jasna Gajević, Foto: URA
Jasna Gajević, Foto: URA
Ažurirano: 12.03.2016. 12:39h

Ne pamti se, na našem prostoru, da su stručnjaci iz bilo koje oblasti reagovali tako organizovano, složno i uporno, kao što su to uradile arhitekte povodom početka gradnje dvaneostospratne zgrade pored hotela Podgorica, kazala je predsjednica Gradskog odbora Podgorica GP URA Jasna Gajević.

"Podršku su dobili, kako od uglednih građana raznih profesija, tako i od svih stanovnika Podgorice koji su, konačno, reagovali na nestajanje svega što je Podgoricu činilo prepoznatljivom. Arhitekte su osnovale grupu KANA i krenuli u istrajnu i beskompromisnu borbu u cilju zaštite hotela Podgorica, bisera arhitektonske struke, koji se nalazi na skoro svakoj razglednici Podgorice", dodala je Gajević.

Ona je kazala da je Grupa KANA od početka imala punu podršku Gradskog odbora Građanskog pokreta URA.

"Prisustvovala sam skupu koji je grupa KANA organizovala na Arhitektonskom fakultetu gdje su arhitekate, studenati arhitekture i ostali građani iznijeli ozbiljnu namjeru da stanu na put nevjerovatnoj namjeri da se tik uz hotel podigne zgrada od 12 spratova. Njihova borba je juče dobila epilog tako što je Inspekcija za urbanizam i geodeziju donijela mišljenje da izmjene i dopune DUP-a “Rekreativna zona na obali rijeke Morače - južni dio”, na osnovu kojih se gradi zgrada ispred hotela “Podgorica”, nijesu donešene u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata", kazala je Gajević.

Gajević je sigurna da članovi grupe KANA i njihovi podržavaoci neće dopustiti da ovo mišljenje ostane samo slovo na papiru.

"Na nadležnim službama je da osmisle način kako da se ono sprovede u praksi. Dajemo punu podršku svima onima koji se iz iskrenih pobuda trude da Podgorica bude grad po mjeri svih njenih građana, a ne isključivo u službi “strateških investitora”. Samo možemo da žalimo što se struka i građanski duh nijesu probudili prije nego što smo ostali bez kina Kultura i hotela Crna Gora. Dragi sugrađani, ćutanje nije zlato. Ako mislite da ste u pravu, pobunite se! Pođite putem koji je prokrčila grupa KANA", zaključila je Gajević.

Bonus video: