Nema krivičnog djela u Zavodu

DRI utvrdila nezakonito trošenje novca, šteta bila 669 hiljada
2 komentar(a)
Zavod za udžbenike i nastavna sredstv a, Foto: Luka Zeković
Zavod za udžbenike i nastavna sredstv a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2016. 18:55h

Vrhovno državno tužilaštvo ocijenilo je da u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za 2012. nema elemenata krivičnog djela, saznaju "Vijesti".

DRI je dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Zavoda i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima i ekonomičnost poslovanja.

Revizija je pokazala na nedomaćinsko poslovanje novcem Zavoda (uvećani su rashodi za sponzorsta, reprezentaciju, ostala primanja, kancelarijski materijal...) što je dovelo do poslovnog gubitka od 669,79 hiljada eura u 2012. Uz to, Zavod nije prezentovao DRI nijedan akt kojim je nadležne institucije upoznao sa problemom otpisa zastarjelih udžbenika, što je izazvalo trošak od 424,8 hiljada eura. Najvažniji nalaz revizije je da su za usluge štampanja udžbenika, obrazaca i propagandnog materijala korišćena nezakonito avansna plaćanja od 1,103 do 1,185 miliona koliko je DRI obuhvatila uzorkom tokom revizije. Nakon objave izvještaja DRI, tadašnji ministar prosvete Slavoljub Stijepović smijenio je direktora Zavoda Nebojšu Dragovića i kompletan Upravni odbor.

Bonus video: