Dioničare bi da isplati i akcijama

Šotra je priznao da nesaglasnim akcionarima ne namjerava da isplati čitavo potraživanje u novcu, već za dio nudi akcije
185 pregleda 0 komentar(a)
Šotra, Foto: Savo Prelević
Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2016. 16:40h

Direktor Euroinvesta , društva koji upravlja Zatvorenim investicionim fondom Eurofond, Boiša Šotra, priznao je juče tokom saslušanja pred članovima Komisije za vrijednosti (KHOV) da nesaglasnim akcionarima neće biti isplaćeno čitavo potraživanje u novcu, kako to predviđa Zakon o investicionim fondovima, već samo polovina. Za preostali dio, kako je kazao, biće im ponuđen srazmjeran vlasnički udio u kompanijama fonda Solani, Bjelasici Radi, Izboru Bar...

“Prva rata (od million eura) od 17-18 odsto potraživanja biće isplaćena za deset dana, a oko dva miliona koje očekujemo po osnovu povoljnog ishoda spora sa Prvom bankom, za tri, četiri mjeseca kad presuda postane pravosnažna”, naveo je Šotra. Prema njegovoj procjeni imovina ulcinjske Solane vrijedi 150 miliona, u Bjelasica Radi nakon ulaska Koka Kole uskoro počinje proizvodnja, dok je u okviru kompanije Izbor Bar planirana izgradnja novog poslovnog centra.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih 161, koji kontrolišu oko 15 odsto fonda, tražili su u decembru 2014, da im za izlazak bude isplaćeno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji. Novac nije isplaćen u zakonskom roku do 16. januara ove godine, ali ni u dodatnom, u skladu sa rješenjem KHOV-a, do 22. februara. Eurofond je krajem prošle i početkom ove godine prihodovao ukupno oko 7,36 miliona eura od prodaje akcija Jugopetrola i CGES-a.

Šotra je priznao da su, u međuvremenu, za dodatnih 2,3 miliona eura prodali Njemcima i imovinu u Orahovcu, a da će posljednja rata biti uplaćena nakon što kupcu pošalju izvode iz kotorskog, budvanskog i podgoričkog katastra da je imovina oslobođena hipoteka.

Mali akcionar Ivan Šćepanović smatra da je bilo prostora za isplatu nesaglasnih akcionara u zakonskom roku. Šotra je, međutim, odgovorio da je fond duže bio u blokadi i da mora voditi računa o 85 odsto preostalih akcionara.

“Šta bi se desilo da su i ostali akcionari tražili isplatu. Fond bi otišao u likvidaciju”, naglasio je Šotra uz napomenu da će podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o investicionim fondovima koja je omogućila nesaglasnim akcionarima naplatu vlasničkog uloga prema tromjesečnoj neto vrijednosti, a ne prema tržišnoj vrijednosti akcija fonda.

Azra Šehović, člana KHOV zadužena za nadzor i kontrolu rada fondova, najavila je da će KHOV preduzeti mjere iz njihove nadležnosti.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenomVeselinom Barovićem.

Ne zna za račun u Alpini

Šotra je otkrio da je Alpina banka iz Lihtenštajna, kod koje je fond bio zadužen 4,2 miliona eura, a Euroinvest 1,5 miliona eura, davala naloge za prodaju akcija Jugopetrola i CEGS-a, a da su prodate preko kastodi računa Hipotekarne banke. „Novac ide direktno gore kod njih“, naveo je Šotra. Advokat Dragan Prelević pitao je da li fond ima račun u Alpina banci i kazao da ako ima, krši zakonske propise, Šotra je odgovorio da ne zna , što je izazvalo negodovanje ostalih malih akcionara.

”Provozali biste me u gepeku”

Odgovarajući na pitanje predstavnika malog akcionara Vesne Trišić, direktor Eurofonda je kazao da ne zna koliko je plaćane nedavno brokerska provizija prilikom kupovine akcija fonda Libertas ETI Securities, kao i da je dividenda Jugopetrola od 72 hiljade eura, takođe, direktno uplaćena na račun Alpina banke.

“Vidim da biste me malo provozali u gepeku”, rekao je Šotra nakon više pitanja ovog akcionara.

Trišićeva je odgovorila da “ne bi stao u gepek” u koji bi ga ona stavila.

Zoran Trišić je podsjetio Šotru da su mu u decembru prošle godine tražili da svoje potraživanje naplate na na čin da im Eurofond ustupi dio akcija Jugopetrola, u toj vrijednosti.

“To nije bilo korektno prema ostalim. Svi akcionari fonda moraju imati isti tretman”, odgovorio je Šotra.

Bonus video: