Nemaju softver, opštine kasne...

Zakon je na snazi godinu, a još nema softvera koji je preduslov da bi se uradilo sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada
86 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Sekulić (novine)
Dragica Sekulić (novine)
Ažurirano: 08.03.2016. 16:30h

Nedostatak softvera za sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada, nespremne opštine i velika zakonska ovlašćenja inspekcije, glavni su problemi u primjeni Zakona o energetskoj efikasnosti, saopštila je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pomoćnica ministra ekonomije za energetsku efikasnost Dragica Sekulić.

Zakon je na snazi godinu, a kako je kazala Sekulić, još nemaju softver koji je preduslov da bi se uradilo sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada. Sekulić je objasnila da su imali dva neuspjela tendera za konsultantske usluge za pribavljanje softvera. Zbog toga su morali da odustanu od te javne nabavke i vrate novac donatorima. Ona je rekla da im je njemački KfW ponudio pomoć u izradi softvera.

“Primjena zakona po opštinama je drugi problem. Opštine nemaju dovoljno kapaciteta da iznesu obaveze koje predviđa Zakon. Trebalo je da urade program i plan energetske efikasnosti koji za sada imaju samo Berane i Bar. Treći problem su velika zakonska ovlašćenja inspekcije zbog čega Ministarstvo ekonomije treba da organizuje dodatne obuke za sprovođenje zakona”, kazala je Sekulić.

Ona je saopštila da je Vlada u 15 projekata energetske efikasnosti do sada uložila oko 50 miliona eura kroz kredite linije iz stranih donacija. Novac je korišćen za postizanje energetske efikasnosti u objektima koji pripadaju zdravstvu i prosvjeti.

Predstavnik njemačkog GIZ-a Jasna Sekulović pohvalila je to što je Odbor prvi uspostavio instrumente kontrolnog saslušanja u oblasti energetske efikasnosti i otvaranja te značajne teme. Smatra da treba da se formira fond koji bi bio održiv kako bi se finansirali projekti, a ne da oni zavise od donatorske pomoći.

Predstavnik Zajednice opština Sasa Šćekić kazao je da imaju problem što nemaju kadar za te poslove.

“Stalno dobijamo nove zahtjeve kroz nove propise. U Šavniku ne možemo da nađemo pravnika za Komisiju za žalbe. Kako da onda nađemo nekoga za pitanje energetske efikasanosti?”, pitao je Šćekić.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da je novim Zakonom o energetici (član 48) definisano da Regulatorna agencija za energetiku ima aktivnosti u ocjeni energetske efikasnosti i da se tim rješenjem izuzev parlamenta niko nije bavio u dijelu nadzora.

“Nema kontinuiranog budžetskog podsticaja za energetsku efikasnost. Imaćemo problema sa finansiranjem. Potrebno je da se nađe model za njega. Uvođenjem nove takse za gradnju objekata došlo bi se do novca kojim bi se uradilo mnogo više u odnosu na sadašnje finansiranje”, kazao je Damjanović.

Goran Tuponja (Pozitivna) ocijenio je da bez jakih inspekcijskih službi ne može biti pomaka u primjeni zakona.

Srđan Milić (SNP) smatra da je problem mentalitet i da energetska efikasnost nije trošak nego investicija.

Osnovati društvo za reosiguranje

Odbor je usvojio izmjene i dopune Zakona o osiguranju koji je dostavljen parlamentu na usvajanje po hitnoj proceduri.

Poslanici nijesu dobili objašnjenje koji su razlozi za hitnost.

Pomoćnik ministra finansija Ana Krsmanović rekla je da su razlozi za izmjenu, između ostalog, usklađivanje sa evropskim direktivama, unapređenje regulatorne prakse i efikasnije djelovanje regulatora.

Damjanović je kazao da nijesu ispoštovani zaključci Skupštine iz novembra 2011. da Vlada razmotri mogućnost osnivanja nacionalnog društva za reosiguranje, da napravi elaborate o njegovoj opravdanosti.

“Zaključci su objavljeni u Službenom listu tek u decembru 2013. godine, a parlamet ih je usvojio u novembru 2011. Šta je motiv tog dvogodišnje kašnjenja? Između ta dva datuma su usvojene izmjene Zakona o osiguranju koji nije uvažio zaključke i Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Crna Gora je jedina država u regionu koja nema nacionalno društvo za reosiguranje i pitanje je kome je to u interesu”, rekao je Damjanović.

Milić je tražio od Ministarstva da mu do rasprave u plenumu dostave podatke koliko državni organi plaćaju po osnovu osiguranja osiguravajućim kućama.

Bonus video: