Koncesija za brodogradilište Bijela: Stekli se uslovi za pregovore sa Porto Montenegrom i Damenom

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su saopštili da se Tenderska komisija upoznala sa svim elementima dostavljene ponude konzorcijuma, kao jedinog ponuđača
0 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.03.2016. 15:03h

Tenderska komisija za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela utvrdila je da su se stekli uslovi da se počnu pregovori sa konzorcijumom Porto Montenegro i Damen.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su saopštili da se Tenderska komisija upoznala sa svim elementima dostavljene ponude konzorcijuma, kao jedinog ponuđača.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju Tenderska komisija je utvrdila da su se stekli uslovi da se sa ponuđačem stupi u pregovore”, navodi se u saopštenju.

Javni poziv za učešće na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela, na period od 30 godina, objavljen je 28. decembra.

Do 17. februara, do kada je bio rok za dostavljanje ponuda, prijavio se samo konzorcijum Porto Montenegro i Damen.

Tada je saopšteno da će Tenderska komisija vrednovanje ponude obaviti u propisanom roku od 15 dana.

Koncesija se daje na području koje obuhvata prostor u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada metara kvadratnih.

Ukupna površina prostora pod objektima, odnosno suprastruktura, obuhvata 25,85 hiljada metara kvadratnih.

Raspisan tender za prodaju imovine Brodogradilišta

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je novi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura.

Procijenjena vrijednost imovine, kako se navodi u oglasu, srazmjerno je umanjena u odnosu na prethodni oglas 25 odsto i istovremeno je najniža početna cijena, ispod koje ponude neće biti razmatrane.

Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti.

Javna prodaja imovine stečajnog dužnika biće održana putem prikupljanja pismenih ponuda koje se mogu dostavljati do 8. aprila do deset sati i 30 minuta u Privrednom sudu, a javno otvaranje ponuda će se obaviti sat kasnije.

Od ukupne cijene, na mali dok, mašine, alate, kancelarijski namještaj, specificirane po posebnom spisku, iskatnutom na oglasnoj table Privednog suda odnosi se 4,2 miliona eura.

Na veliki dok sa pripadujućom opremom i alatima odnosi se na 6,91 milion EUR, a na portalne okretne dizalice 1,63 miliona eura. Vozni park je procijenjen na 73,6 hiljada eura.

Ostatak se odnosi na pomoćne zgrade, posebne djelove poslovnih zgrada u privredi i brodogradnji.

Za eventualna neslaganja katastarskih podataka sa stanjem na terenu, stečajni upravnik zadržava pravo da poništi prodaju, ne odabere ponuđača ili podatke usaglasi najkasnije do zaključenja ugovora o prodaji.

Pravo na dostavljanje ponuda za kupovinu imovine imaju svi građani i preduzeća, uz uslov da uplate depozit u iznosu od tri odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.

Smatraće se da su ispunjeni uslovi za otvaranje ponuda ako, do naznačenog vremena za dostavljanje ponuda, stigne makar jedna pismena ponuda.

Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.

Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti kupcem drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, a koja ponuda nije manja od određenih početnih cijena.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije u roku od osam dana od održavanja javnog otvaranja ponuda.

Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima za posljedicu gubitak uplaćenog depozita.

Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od pravosnažnosti odluke o prodaji.

Odabrani ponuđač dužan je da sa stečajnim upravnikom zaključi u propisanoj formi ugovor o kupoprodaji imovine odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od pravnosnažnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i prodaji imovine.

Imovina koja je predmet prodaje po ovom oglasu može se razgledati svakog radnog dana od 11 sati do 14 sati.

Prethodni tender za prodaju imovine Brodogradilišta po ukupnoj početnoj cijeni od oko 27,2 miliona eura, bio je raspisan 5. januara, a ponude su se mogle dostavljati do 8. februara.

Ponudu za kupovinu dva poslovna prostora, po ponuđenoj cijeni od 1,23 miliona EUR, dostavio je pomorski trening centar Azalea iz Bijele.

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište iz Bijele završeno je usvajanjem konačne liste prema kojoj je priznato 18,49 miliona EUR. Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura.

Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna na zahtjev Poreske uprave.

Bonus video: