Kinezi i Turci zasad u igri za HE na Morači

Ministarstvo interesuju svi predlozi investitora za HE ako ne traže garancije države i podrazumijevaju najnovija rješenja
211 pregleda 15 komentar(a)
hidroelektrana Morača, brana, Foto: EPCG
hidroelektrana Morača, brana, Foto: EPCG
Ažurirano: 08.03.2016. 06:46h

Vlada će, na osnovu interesovanja investitora, donijeti odluka o tenderskom procesu u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Morači, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

“Vlada je zainteresovana za sve predloge investitora, po DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtijevaju garancije države i da podrazumijevaju najnovija rješenja iz ove oblasti, kao i iz oblasti zaštite životne sredine”, rekli su iz Ministarstva.

Vlada je, kako podsjećaju, prošle godine usvojila predloge memoranduma o razumijevanja o saradnji u oblasti hidroenergije sa akcentom na HE na rijeci Morači i rijeci Komarnici sa kineskim kompanijama Norinco International i Sinohydro, kao i turskom Bereket Enerji.

“Takođe je usvojen memorandum o razumijevanju između vlada Crne Gore, Turske i Slovenije. U tu svrhu, njima je dostavljena odgovarajuća dokumentacija za HE na Morači, a od kineske kompanije Norinco smo dobili tehnički dokument za projekat HE na Morači. Uskoro se očekuje i dostavljanje tehničkog dokumenta od turske kompanije Bereket Enerji”, naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije je 26. februara 2010. godine bilo objavilo pretkvalifikacioni tender za davanje koncesije za HE na Morači, ali nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu zbog čega je u novembru 2011. tender proglašen neuspjelim.

Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se bile italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore. Pretkvalifikacioni tender, osim tih kompanija, prošli su bili i kineska Sinohydro Corporation i austrijski Štrabag, ali su odustali od učešća.

Kako se navodi u izvještaju o radu Ministarstva ekonomije za 2015, krajem 2013. dogovoreno je da će EPCG predati dokumentaciju svog tehničkog rješenja za HE na Morači, a da će do kraja januara 2014. godine "uraditi analizu svojih mogućnosti za izgradnju HE na Morači prema tehničkom rješenju koje smatra optimalnim, uz direktnu dodjelu koncesije..."

Ministarstvo i EPCG su u januaru 2014. potpisali ugovor o čuvanju poslovne tajne, kojim je precizirano da se tehničko rješenje ne može davati trećim licima. Nakon potpisivanja ugovora, EPCG je Ministarstvu ekonomije predala dokumentaciju tehničkog rješenja.

Moguće i da EPCG gradi HE na Morači

Na pitanje da li postoji mogućnost da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) gradi hidroelektrane na Morači, iz Ministarstva su odgovorili da takva mogućnost postoji, u zavisnosti od kapaciteta kompanije.

Prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji Elektroprivrede, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri elektrane - Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica, ukupne instalisane snage 238 MW i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 GWh.

Bonus video: