Radnici Brodogradilišta ponovo protestuju

Radnici Jadranskog brodogradilišta prošle godine su protestovali više od dva mjeseca, nakon čega je postignut dogovor sa stečajnom upravom i Vladom u vezi sa načinom radnog angažovanja i isplate zaostalih dugovanja
70 pregleda 5 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.03.2016. 12:05h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela počeli su danas protest pred kapijom preduzeća, zahtijevajući od nadležnih državnih institucija informacije o ishodu dva ključna tendera o prodaji imovine i koncesiji za brodogradilišnu luku.

Predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić, kazao je da radnici traže da ih predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Tenderske komsije obavijeste o ishodu dva tendera, prenosi Radio Jadran.

"Okupili smo se zbog tendera, od kojih prvi, za prodaju cjelokupne imovine Brodogradilišta, nije uspio, jer se firma Azalea maritime prijavila samo za kupovinu dva prostora“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je 17. februara raspisan zatvoreni tender za dodjelu koncesija, na koji je, prema informacijama zaposlenih, ponudu dostavio Adriatic properties sa korporacijom Damen.

"Rečeno nam je da će im za 15 dana biti odgovoreno, ali odgovora iz Tenderske komsije nema i sve se odugovlači. Zato sumnjamo u sve, jer ni naše rukovodstvo ne zna ništa“, kazao je Krivokapić.

Radnici Jadranskog brodogradilišta prošle godine su protestovali više od dva mjeseca, nakon čega je postignut dogovor sa stečajnom upravom i Vladom u vezi sa načinom radnog angažovanja i isplate zaostalih dugovanja.

Radnici, kojima se duguju dvije i po zarade, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, najavili su da će, bez obzira na rizik da opstanu bez posla, nastaviti s protestom dok ne dobiju informacije u vezi sa tenderima.

Oni su naveli da su njihova potraživa, od ukupno 1,3 miliona eura, nijesu sporna, jer su ušla u stečajnu masu i biće izmirena novcem od porodaje imovine.

Nezadovoljstvo radnika je, međutim, poraslo usljed dospjelih obaveza za kredite, jer Crnogorska komercijalna banka (CKB) neće da im, kao druge, odobri odloženo plaćanje.

Krivokapić je naveo da banka traži tačan datum prodaje Brodogradilište, koji niko ne može da saopšti.

"Kada nam istekne ugovor od 30 dana, stečajna uprava nije dužna da nam produži ugovor, iako imamo njihovu garanciju da ćemo ostati radno angažovani do prodaje Brodogradilišta“, rekao je Krivokapić.

Prema riječima radnika Brodogradilišta, Zorana Jovetića, to preduzeće bi moglo da radi, jer brodovi kojima se obavlja najveći promet robe u svijetu, moraju imati remont.

On smatra da budućnost kompanije u remontu jahti i megajahti nije toliko izvjesna kao kada je u pitanju remont tankera.

"Cilj je da se ljudima pomogne da rade i od zarade isplate obaveze. Kada bi nas sjutra pozvao novi vlasnik koji hoće da nastavi djelatnost, svi bismo se odazvali“, rekao je Jovetić.

Nenad Lakonić, jedan od 150 radnika Brodogradilišta kojima nije povezan radni staž, tvrdi da je prevaren.

"Napustio sam preduzeće prije godinu i po i uzeo otpremninu od 18 i po hiljada eura. Rečeno nam je da nam je povezan radni staž do 22. juna prošle godine, ali smo prevareni. Radnicima iz prve i druge grupe nije uplaćen radni staž, dok trećoj jeste“, objasnio je Lakonić.

On je dodao da ti radnici traže povezivanje radnog staža, kako bi mogli da se penzionišu.

Na dokovima Brodogradilištu su dva broda, italijanska barža i fregata Mornarice Crne Gore. Uz obalu je i putnički brod hrvrtasko-norveške kompanije Blue line, dok bi grčki putnički brod Lucky star za desetak dana mogao da isplovi.

Bonus video: