Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita odustali od najavljene blokade odvoza rude

Radnici su prošle sedmice blokadu odvoza rude prekinuli nakon sat jer im je predstavnik Uniproma obećao da će kontaktirati resorno ministarstvo kako bi bivši radnici dobili informaciju hoće li i kada će im biti povezan staž
202 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2016. 14:06h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji zbog nepovezanog radnog staža ne mogu da ostvare pravo na penziju, odustali su od najavljene blokade odvoza rude sa površinskog kopa Zagrad, jer im je obećana uplata radnog staža. Riječ je o petnaestak radnika kojima staž nije povezan od 2009. godine i koji su u četvrtak blokirali odvoz rude, a za ujutro najavili novu blokadu.

“Stečajni upravnik Mladen Marković nas je zvao da nam kaže da su ga zvali iz ministarstva finansija da će nam uplatiti staž do uvođenja stečaja”, kazao je Drago Dačević, jedan od pomenutih radnika.

Prema njegovim riječima Marković ih je pozvao da ujutro dođu u upravnu zgradu Boksita radi provjere dokumentacije kako bi povezao staž iz perioda stečaja da bi mogli ostavariti pravo na penziju.

„Pojedini radnicima fali upravo tih 18 mjeseci da bi mogli da se penzionišu pa je Marković kazao da će i to završiti. Zato odustajemo od blokade da vidimo hoće li sve ovo biti ispunjeno“, kazao je Dačević.

Radnici su prošle sedmice blokadu odvoza rude prekinuli nakon sat jer im je predstavnik Uniproma obećao da će kontaktirati resorno ministarstvo kako bi bivši radnici dobili informaciju hoće li i kada će im biti povezan staž.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura i do sada je, zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, uplatio oko 1,5 miliona.

Radovi na Zagradu počeli su u decembru, a izvodi ih firma Rudkop, registrovana u Crnoj Gori krajem oktobra prošle godine, a čiji osnivač je kompanija Zemljokop inženjering iz Istočnog Sarajeva. Vlasnik kompanije je Jovan Majmunović, dok je direktor Rudkopa njegov sin Ostoja.

Galerija

Bonus video: