Za 19,5 miliona obnovili 41 javnu zgradu

Slijedi obnova u još petnaestak škola i zdravstvenih ustanova
0 komentar(a)
Energetska efikasnost, energija
Energetska efikasnost, energija
Ažurirano: 06.03.2016. 07:43h

U projektima za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim objektima do sada je rekonstruisan 41 objekat, za šta je uloženo 19,47 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Povodom 5.marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti iz Ministarstva su naveli da je u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, a po osnovu kredita koje je Vlada dobila od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, energetski unaprijeđeno 15 javnih objekata. Protekle godine adaptirano je pet objekata, a vrijednost investicije iznosila je 1,7 milion eura.

U 2016. godini se, u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, radi na adaptaciji termo-tehničkih i elektro instalacija u Kliničkom centru Crne Gore, a vrijednost radova je 688,02 hiljade eura.

“U zavisnosti od raspoloživog budžeta projekta, još četiri do šest zdravstvenih objekata biće energetski unaprijeđeno. Druga faza projekta trajaće do 30. marta naredne godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Program energetske efikasnosti u javnim zgradama finansiran je u dvije faze iz kredita i donacije KfW Njemačke razvojne banke, u iznosu od preko 35 miliona eura, od čega je preko dva miliona eura donacija.

“U okviru prve faze projekta rekonstruisan je 21 objekat, 20 škola i jedan studentski dom. U toku prošle godine u okviru ovog Programa završeni su radovi... na osam obrazovnih ustanova, a ukupna vrijednost radova je 5,5 miliona eura”, istaknuto je iz Ministarstva.

U toku ove godine, u Ministarstvu planiraju primjenu mjera energetske efikasnosti u još 10 obrazovnih objekata.

“Procijenjena vrijednost radova iznosi 5,6 miliona eura, a planirano je da izvođenje radova počne u maju, dok je rok za završetak radova pet mjeseci”, naveli su iz Ministarstva.

Predstavnica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tonja Ratić saopštila je da građani malo pažnje posvećuju energetskoj efikasnosti prilikom projektovanja i izgradnje objekata, a u toj se fazi mogu sačuvati velike količine energije.

Međutim, Ratićeva navodi da se energetska efikasnost u oblasti građevinarstva poboljšala u odnosu na prethodnih tri decenije.

„Od oktobra 2013.godine uveli smo obavezan elaborat energetske efikasnosti koji mora da se preda uz projektnu dokumentaciju... a investitori su dužni da ga poštuju“, kazala je Ratić.

Glavni grad i Sekretarijat Svjetski dan energetske efikasnosti obilježili su juče u tržnom centru „Bazar“. Predstavnici tih institucija informisali su građane o načinima na koje mogu racionalno da koriste energiju.

Bonus video: