Mugoša: Realno očekivati da se pozitivni trendovi odraze na rast standarda

To bi se, prema najavama Vlade, moglo očekivati krajem ove godine, kazao je predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata
667 pregleda 2 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2019. 14:44h

Realno je očekivati da će se pozitivni trendovi u crnogorskoj ekonomiji odraziti na rast životnog standarda, što bi se, prema najavama Vlade, moglo očekivati krajem ove godine, saopštio je predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

On je agenciji Mina-business rekao da je realno očekivanje većine građana da se pozitivni trendovi crnogorske ekonomije odraze na rast životnog standarda, prije svega kroz povećanje ličnih primanja i pravednija socijalna davanja, što se, prema najavama Vlade, može očekivati krajem ove i početkom naredne godine.

Mugoša je, govoreći o rezultatima crnogorske ekonomije u prošloj godini, naveo dalju konsolidaciju javnih finansija, odnosno jačanje finansijske stabilnosti, što je jedan od ključnih preduslova dugoročno održivog ekonomskog rasta i razvoja.

“To podrazumijeva i ostvarivanje suficita tekućeg budžeta, odnosno finansiranja tekuće potrošnje iz izvornih prihoda, što je jedan od glavnih ciljeva definisanih u Fiskalnoj strategiji”, kazao je Mugoša.

On je dodao da ohrabruje i konstantni rast prihoda, poboljšanje kvaliteta javnog duga sa jasnom projekcijom njegovog silaznog trenda do nivoa od oko 60 odsto u 2021. godini, kontinuirani pad registrovane nezaposlenosti i rast priliva stranih direktnih investicija.

Mugoša je saopštio da je realizacija kapitalnih projekata, kako državnih, tako i privatnih, na zadovoljavajućem nivou.

“Pozitivna je i činjenica da se značajna sredstva opredjeljuju za valorizaciju ogromnih razvojnih resursa sjevera, što treba da rezultira ravnomjernijim regionalnim razvojem kao uslovom duštveno-ekonomskog prosperiteta cijele Crne Gore”, rekao je Mugoša i dodao da se znatno više novca izdvaja za obrazovanje, nauku, zdravstvo i poljoprivredu.

Sve to je, prema njegovim riječima, rezultiralo značajnim ekonomskim rastom, koji je u periodu prošle i 2017. godine u prosjeku iznosio oko 4,5 odsto, sa posljednjim podacima o rastu ekonomije u trećem prošlogodišnjem kvartalu od pet odsto.

Mugoša je, govoreći o ekonomskim izazovima, saopštio da je to i dalje visok nivo neformalne ekonomije, koji prema određenim projekcijama iznosi preko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“U pitanju je jedan veoma veliki potencijalni izvor novih prihoda”, smatra Mugoša.

On je dodao da je među ključnim izazovima i dugogodišnji problem ogromnog deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni, odnosno niske pokrivenosti uvoza izvozom, što potencira neophodnost mnogo intenzivnijeg razvoja realnog sektora, odnosno drvoprerade i proizvodnje hrane.

“Shodno planiranoj dinamici, očekuje se dalje smanjenje budžetskog deficita, nakon čega javne finansije treba da pređu u zonu suficita u periodu od n aredne do 2021. godina”, kazao je Mugoša.

On smatra da dalji rast zaposlenosti mora biti prioritet, sa posebnim fokusom na potrebu veće supstitucije strane radne snage domaćom, jer je činjenica da se tokom godine više zaposli stranaca nego domaćih radnika.

Bonus video: