Kinezi se žale da komisija koči autoput

“CRBC želi neka nova rješenja. Predložio je izmjenu idejnog projekta, ali nailazi na nerazumijevanje Ulićevića. Nova rješenja su predložena u cilju poboljšanja projekta. Kinezi su do sada izgradili 12.000 kilometara, a nijedan član Komisije to iskustvo nema"
157 pregleda 20 komentar(a)
Ivan Brajović, autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
Ivan Brajović, autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.03.2016. 16:33h

Komisija za reviziju tehničke dokumentacije autoputa Bar - Boljare nije odobrila kineskoj kompaniji CRBC glavni projekat ni za jedan od 15 djelova prioritetne dionice Smokovac - Mateševo, kazao je “Vijestima” izvor blizak kineskoj firmi. Pečat Komisije je uslov da CRBC preda zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi počeli glavni radovi na prioritetnoj dionici dužine 41 kilometar.

Vlada je Komisiju imenovala 18. marta prošle godine, a zvanično je autoput počeo da se gradi 11. maja prošle godine. Do sada su, međutim, to samo bili pripremni radovi. Od 11. maja teče ugovoreni period za izgradnju prioritetne dionice Smokovac - Mateševo koja treba da se završi za četiri godine.

Izvor “Vijesti” blizak CRBC-u kazao je da za sada imaju idejni projekat i ništa više, a da je glavni problem različito viđenje metodologije gradnje koju imaju Kinezi i Komisija čiji je predsjednik profesor Građevinskog fakulteta Mladen Ulićević.

“CRBC želi neka nova rješenja. Predložio je izmjenu idejnog projekta, ali nailazi na nerazumijevanje Ulićevića. Nova rješenja su predložena u cilju poboljšanja projekta. Kinezi su do sada izgradili 12.000 kilometara, a nijedan član Komisije to iskustvo nema. Ne žele da rade ništa na uštrb kvaliteta radova”, kazao je izvor “Vijesti” dodajući da su Kinezi nezadovoljni transparentnošću rada Komisije sa čim su upoznali ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića.

Kinezi , kako dodaje, ukazuju na činjenicu da je Ulićević jedan od autora idejnog projekta za prioritetnu dionicu i da ne može biti predsjednik Komisije jer je u konfliktu interesa. U Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata (član 88, stav 2) navedeno je da reviziju idejnog projekta i glavnog projekta ne smije da radi lice koje je učestvovalo u izradi tih projekata.

Izvor “Vijesti” objašnjava da CRBC želi direktnu komunikaciju sa nadležnim ministarstvima kojima bi iznijeli problem.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo saobraćaja zašto do sada Komisija nije odobrila nijedan od pojedinačnih projekata za prioritetnu dionicu i kada se može očekivati da se ti projekti odobre.

Iz Ministarstva su odgovorili da je Zakonom o autoputu (član 8) definisano da se tehnička dokumentacija za autoput može izrađivati primjenom principa segmentacije na nivou idejnih i glavnih projekata za pojedine dionice, djelove dionica i objekte na autoputu koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu i po principu faznosti u izradi idejnih i glavnih projekata.

“U skladu sa tim, članom 11 građevinska dozvola za izgradnju autoputa može se izdati na osnovu podnijetog zahtjeva za pojedine dionice, djelove dionica i pojedine objekte autoputa, ako oni predstavljaju jednu fazu radova i jednu građevinsku cjelinu u skladu sa principima faznosti i segmentacije radova. Polazeći od pomenutih zakonskih odredbi izvođač je izvršio podjelu na 15 djelova dionice koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu”, rekli su iz Ministarstva.

Iz resora Brajovića tvrde da je Vlada redovno informisana o realizaciji projekta, te da nije poznato da postoje problemi između CRBC-a i Komisije. “Naprotiv, između izvođača radova i Komisije postoji efikasna komunikacija na dnevnom nivou po definisanoj proceduri i uz očuvanje visoko profesionalnog i odgovornog odnosa”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje zašto kineski partneri predlažu nova idejna rješenja projekta sa kojima se Komisija ne slaže iz Ministarstva je odgovoreno da u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa izvođač ima pravo da u pisanoj formi podnese predlog za izmjene uz precizno obrazloženje kako bi dati predlog uticao na ubrzanje završetka, smanjenje troškova izvođenja radova, održavanje i eksploataciju, povećanje efikasnosti ili vrijednost završenih radova. CRBC nije tražio smjenu Ulićevića i na to, kako kažu u Ministarstvu, nemaju pravo. Objašnjavaju da prema odluci o imenovanju Komisije, njeni članovi su samostalni u radu i odgovorni su za kvalitet i ispravnost pregledane projektne dokumentacije.

Na pitanje kako je moguće da je Ulićević predsjednik Komisije, a učestvovao je u izradi idejnog projekta, iz resora Brajovića su odgovorili da je “ za pravilno tumačenje propisa kojima se reguliše pitanje izbora članova Komisije isključivo relevantan Zakon o autoputu koji je lex specilis za predmetni slučaj i kojim je definisano da reviziju tehničke dokumentacije vrši Komisija”.

“Vlada je na osnovu člana 9 Zakona o autoputu donijela odluku o imenovanju Komisije. Svi članovi u potpunosti ispunjavanju kriterijume definisane članom 9 Zakona o autoputu. Preporuka za njihovo članstvo u Komisiji su bili njihovo znanje, stručnost i reference”, kazali su iz Ministarstvu. Dodali su da su idejni projekat za dionicu Smokovac - Uvač - Mateševo radili podgorički Građevinski fakultet i Centar za puteve Vojvodine za poddionicu Smokovac - Uvač, kao i Institut za građevinarstvo Hrvatske za pod-dionicu Uvač-Mateševo.

Od kredita za autoput do sada potrošeno 161,9 miliona eura

Od 809, 6 miliona eura kredita koji je Vlada uzela od kineske Eksim banke za prvu dionicu autoputa do sada su, kako su kazali iz Ministarstva saobraćaja, izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161.915.471,22 eura.

“Izvođač radova trošio je novac na osnovna sredstva, alat i inventar (građevinske mašine i oprema, transportna sredstva, vozila, građevinski alat i inventar), radove na projektu (građevinski i projektantski radovi, materijal za izgradnju, dati avansi podizvođačima, konsultantske usluge, usluge zakupa zemljišta i opreme)”, naveli su iz Ministarstva.

Od kredita za autoput do sada potrošeno 161,9 miliona eura

Dodaju da je novac trošen i na radnu snagu (zarade i naknade zarada zaposlenih, porezi i doprinosi za domaću radnu snagu, troškovi prevoza, ishrane i smještaja zaposlenih), osiguranje i naknade po osnovu bankarskih garancija i ostale troškove.

Iako je kredit potpisan na 809 miliona zbog jačanja dolara u odnosu na euro, on poreske obveznike već košta 100 miliona eura više.

Opozicija je tražila da se ne ulazi u taj aranžman jer je omča o vratu javnim finansijama, ali DPS i tada jedinstveni SDP su tvrdili da projekat neće ugroziti makroekonomsku stabilnost. Nakon raspada jedinstvenog SDP-a i vladajuće DPS-SDP koalicije iz SDP-a stižu optužbe na račun ministra finansija Radoja Žugića da je loše ispregovarao kredit. Ministar to negira i tvrdi da bi ponovo potpisao ugovor o kreditu koji je povoljan.

Bonus video: