Vlada redovno informisana o realizaciji projekta autoputa: "Nema problema"

Iz Ministarstva su objasnili da izvođač, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, ima pravo da u pisanoj formi podnese predlog za izmjene u odnosu na idejni projekat, uz precizna obrazloženja
84 pregleda 3 komentar(a)
Autoput Bar - Boljare, Foto: Pogled IKCG
Autoput Bar - Boljare, Foto: Pogled IKCG
Ažurirano: 04.03.2016. 13:01h

Vlada je redovno informisana o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja, čiji predstavnici tvrde da nije poznato da postoje problemi između kompanije China road and bridge corporation (CRBC) i Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije.

"Između CRBC-a, kao izvođača radova, i Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije postoji efikasna komunikacija na dnevnom nivou, po definisanoj proceduri i uz očuvanje visoko profesionalnog i odgovornog odnosa", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su objasnili da izvođač, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, ima pravo da u pisanoj formi podnese predlog za izmjene u odnosu na idejni projekat, uz precizna obrazloženja.

Predstavnici Ministarstva su naveli da je Zakonom o autoputu Bar-Boljare definisano da se tehnička dokumentacija može izrađivati primjenom principa segmentacije na nivou idejnih i glavnih projekata za pojedine dionice, njihove djelove i objekte na autoputu, koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu, kao i po principu faznosti u izradi idejnih i glavnih projekata.

"U skladu sa tim, članom 11 Zakona, građevinska dozvola za izgradnju autoputa može se izdati na osnovu podnijetog zahtjeva za pojedine dionice, njihove djelove i pojedine objekte autoputa, ukoliko oni predstavljaju jednu fazu radova i građevinsku cjelinu, u skladu sa principima faznosti i segmentacije radova", kazali su iz Ministarstva.

Izvođač radova je, kako su podsjetili, napravio podjelu na 15 djelova dionice koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu.

"Vlada, kao odgovoran investitor, u prvi plan stavlja puno poštovanje ugovorom preuzetih obaveza i relevantnih propisa i standarda sa ciljem dostizanja tehničkih rješenja i kvaliteta izrade koji su neophodni za potpunu dugotrajnu funkciju i kompletnost radova na projektu, imajući pri tom u vidu međunarodni imidž izvođača radova i ne licitirajući sa rokovima završetka pojedinih faza projekta", saopštili su iz Ministarstva.

Komentarišući da li je CRBC zvanično tražio smjenu predsjednika Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije, Mladena Ulićevića, iz Ministarstva su to negirali.

"Na takav postupak izvođač radova i nema pravo, jer su u skladu sa članom 5 odluke o imenovanju Državne komisije, njeni članovi samostalni u radu za tehničku dokumentaciju iz oblasti za koju su zaduženi i odgovorni su za kvalitet i ispravnost pregledane projektne dokumentacije u skladu sa propisima", dodali su iz Ministarstva.

Predstavnici tog Vladinog resora su kazali da je za pravilno tumačenje propisa kojima se reguliše pitanje izbora članova Državne komisije isključivo relevantan Zakon o autoputu Bar-Boljare, koji je lex specilis za predmetni slučaj. Njime je definisano da reviziju tehničke dokumentacije obavlja Državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije.

Iz Ministarstva su rekli i da su od 809,6 miliona EUR, koliko je Vlada uzela od kineske Eksim banke za prvu dionicu autoputa, izvođaču radova do sada isplaćene dvije rate avansa u ukupnom iznosu od 161,92 miliona EUR.

Taj novac je, kako su objasnili, utrošen na osnovna sredstva, alat i inventar, radove na projektu, troškove radne snage, osiguranje i naknade po osnovu bankarskih garancija i ostale troškove.

Iz Ministarstva su naveli da je idejni projekat za dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo radio podgorički Građevinski fakultet i Centar za puteve Vojvodine za poddionicu Smokovac-Uvač, kao i Institut za građevinarstvo Hrvatske za poddionicu Uvač-Mateševo.

Bonus video: