Miličković: Acovi fanovi sa 0,08 odsto jači od Vlade i A2A

“Za sudiju Danijelu Vukčević i njenoga šefa Blaža Jovanića su jače 0,08 odsto akcija Acovih fanova, nego svih ostalih akcionara koji imaju 99,9 odsto akcija. Zato će ova presuda sudije Danije Vukčević ući u anale crnogorskog sudstva, i ona će se sigurno izučavati i proučavati na Pravnom fakultetu”, tvrdi Miličković
3079 pregleda 6 komentar(a)
Miličković, Foto: Savo Prelević
Miličković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2019. 15:40h

Privredni sud Crne Gore odbio je tužbeni zahtjev M&V Company, firme u vlasništvu Vasilija Miličkovića, koja je, kao manjinski akcionar Elektroprivrede, tražila da se poništi sporna odluka skupštine akcionara EPCG, donijeta 28. marta prošle godine, koja se ticala preuzimanja svih akcija Rudnika uglja AD Pljevlja.

Prvostepenu presudu je donijela sudija Privrednog suda Danijela Vukčević.

Do preuzimanja Rudnika došlo je u drugoj polovini juna, po cijeni od 6,4 eura, a ljetos su isplaćeni i svi preostali akcionari, tako da je EPCG sada 100-tni vlasnik pljevaljske firme. Pojedinačno najviše novca, oko 12,8 miliona eura, dobila je italijanska firma A2A, zatim država oko 10 miliona eura, a potom Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, oko 3,8 miliona eura.

Miličković je u reakciji na prvostepenu presudu najavio žalbu Apelacionom sudu, I rekao “Vijestima” da će o svemu obavijestiti Kancelariju Evropske unije u Podgorici, ali i direktno u Brisel.

“Radmila Damjanović,koja je zastupala državni kapital u EPCG nije glasala na skupštini 28.marta 2018. da se od Aca otkupe akcije RUP-a, čak ni italijanski akcionar A2A nije podržao taj predlog Acovog Borda direktora, a oni zajedno imaju 99 odsto vlasništva, ali za sudiju Danijelu Vukčevic i njenoga šefa Blaža Jovanića (predsjednik Privrednog suda-prim.aut) su jače 0,08 odsto akcija Acovih fanova, nego svih ostalih akcionara koji imaju 99,9 odsto. Zato će ova presuda sudije Danije Vukčević ući u anale crnogorskog sudstva, i ona će se sigurno izučavati i proucavati na Pravnom fakultetu”, ocijenio je Miličković.

On tvrdi da je sutkinja Vukčević, ovakvom presudom, državi Crnoj Gori, koja je plaća, “nanijela ogromnu finansijsku štetu u visini 80 miliona eura”.

”Ignorisali ste i suprostavili ste se državi Crnoj Gori, koja ima više od 70 odsto vlasništva u EPCG i njenom stavu da ne glasa za otkup akcija RUP-a...Gospođo Vukčević, da je za odluku umjesto 0,08 odsto akcija glasalo 0,0001 odsto akcionara da li bi ste i tada ozakonili i tu odluku”, zapitao je dalje Miličković.

On je dalje poručio sutkinji “da Aco Đukanović nije zapošljen u EPCG, nema ni jednu jedinu akciju”, i da “nije zainteresovan da li će EPCG u budućnosti da investira u obnovljive izvore energije (solarna elektrana koja se gradi na Briškoj Gori i košta 180 miliona eura) ili u termoelektrane na bazi uglja, koje se gase do 2022.godine, po direktivi EU”.

“Pa je jasno da ste Vi i Aco Đukanović.donijeli odluku umjesto Vlade da se i dalje investira u skupe i ekološki zagađene izvore električne energije. Zbog Vas i želje Aca Đukanovića, gospođo Vukčević, EPCG će morati kreditno da se zaduži za tu investiciju u sunčevu energiju, i kao sto vidite Vi lično donosite strateške odluke o investiranju u EPCG, a ne Vlada i Bord direktora EPCG. Ova moja izjava je istinita, tako mi Bog pomogao, i dajem je pod moralnom materijalnom i krivičnom odgovornošću. Zato ću ovu izjavu proslijediti i kao otvoreno pismo prema Sudskom savjetu,starješinama Viseg, Apelacionog, Vrhovnog i Ustavnog suda, gospodi Borisu Saviću, Mušiki Dujoviću,Vesni Medenici i Dragoljubu Draškoviću, da autoritetom svojih funkcija spriječe sudsku blamažu i ukinu ovu skandaloznu presudu, prije pisanja žalbe mojih advokata, jer ću iscrpiti sve moguće domaće sudske instance do i sa Strazburom”, zaključio je Miličković.

Bonus video: