SUMNJIVI UGOVORI AMERIČKOG DRŽAVLJANINA

Zloupotrebljen pečat Uprave za igre na sreću, a policija ćuti

Policija nije ništa preduzela zbog krivotvorenih ugovora o koncesiji sa Lutrijom i američkim građaninom Markom Ivezajem, za koje iz Uprave za igre na sreću tvrde da nijesu potpisali
447 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2019. 14:23h

Crnogorska policija skoro dvije godine  nije preduzela zakonom propisane mjere zbog dva krivotvorena ugovora koje im je prijavila Uprava za igre na sreću (UZIS). Radi se o ugovorima o koncesiji sa Lutrijom Crne Gore i američkim građaninom Markom Ivezajem, a Uprava za igre na sreću tvrdi da ih nikada nije potpisala.

Iako je prijava iz UZIS-a proslijeđena još 11. juna 2014. godine, policija je ignorisala Zakon o krivičnom postupku. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) pitali su 19. januara policiju šta je do sada preduzeto i otkriveno u tom predmetu, ali policija ni nakon više od mjesec nije odgovorila.

Policija je po zakonu trebalo odmah da obavijesti tužilaštvo o cijelom slučaju, posebno zbog činjenice da se radi o mogućoj zloupotrebi pečata jedne državne institucije. Međutim, ako je vjerovati Državnom tužilaštvu, policija je u ovom slučaju ignorisala propisanu proceduru. Naime, nakon nepunih mjesec, Tužilaštvo je novinarima CIN-CG priznalo da im "nije dostavljeno obavještenje iz Uprave za igre na sreću, a na koje se odnose pitanja”.

Doktor pravnih nauka Aleksandar Kovačević sa Cetinja potvrdio je za CIN-CG  da je policija shodno Zakonu o krivičnom postupku bila dužna odmah da obavijesti tužilaštvo o primljenoj prijavi.

“Zakon o krivičnom postupku Crne Gore obavezuje policiju da odmah po dobijenom obavještenju - prijavi, pisanoj ili usmenoj - o postojanju osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, odmah i bez odlaganja obavijesti nadležnog državnog tužioca”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako policija nije preduzela ništa,  radi se u najblažem slučaju o povredi službene dužnosti policijskih službenika.

“Policija je morala da postupi po prijavi državnog organa. Ukoliko iz policije baš ništa nisu preduzeli, postoje elemenati krivičnog djela poput eventualne zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, pomoći učiniocu krivičnog djela... Naravno sve zavisno od konkretnih dokaza, koji bi se prikupili”, kazao je Kovačević. 

Dodao je da su iz Uprave za igre na sreću pogriješili što o spornim ugovorima nijesu odmah direktno obavijestili i tužilaštvo.

“Osim policije, Uprava za igre na sreću je po Zakonu o krivičnom postupku paralelno morala da obavijesti i  tužilaštvo. U svakom slučaju kad je prijava došla do policije ona je morala odmah da radi po njoj, posebno kad se ima u vidu da se radi o sumnji u zloupotrebu pečata državne institucije”, naglasio je Kovačević.

Budući da policija o ovom slučaju ne želi da se oglasi, nemoguće je sa sigurnošću reći koji su policijski službenici i iz kojeg odsjeka odlučili da ignorišu proceduru koja im je morala biti svakodnevna rutina. Međutim, kada bi običan građanin prijavio falsifikovanje nekog ugovora, tog bi se slučaja prihvatio Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta, potvrdili su usmeno u policiji. Taj odsjek je inače pod nadležnošću Sektora kriminalističke policije. Prema podacima sa sajta Uprave policije na čelu Sektora kriminalističke policije sada je Milovan Pavićević.

CIN-CG došao je do ugovora čiju je provjeru tražila Uprava za igre na sreću tvrdeći da ga oni nijesu potpisali. Radi se po svemu sudeći o krivotvorenim ugovorima o korišćenju koncesija za priređivanje igara na sreću - kladioničarskim igrama i priređivanju igara  preko interneta i drugih telekomunikacionih sredstava. Koncesije se, prema spornim ugovorima, izdaju Lutriji Crne Gore kao prvom koncesionaru i američkom građaninu Marku Ivezaju kao drugom, na pet godina.

Posao sklopljen vjerovatno falsifikovanim potpisom vrijedi više od milion i po eura. Na ugovorima su otisnuti zavodni pečati Uprave za igre na sreću, kao i potpis njenog nekadašnjeg direktora Aleksandra Moštrokola. 

Moštrokol 2014. godine, kada je ugovor navodno potpisan, uopšte nije bio na čelu te institucije nego je Upravu napustio još 2011.

Moštrokol je novinaru CIN-CG saopštio da on nije potpisao sporne ugovore.

“U tom poslovnom projektu nijesam od 2011. godine”, kazao je Moštrokol. 

Pored njegovog potpisa, tu su i potpisi Save Grbovića zvanog Džigi, većinskog vlasnika Lutrije Crne Gore i advokata Radovana Mandića, koji je bio punomoćnik i koji je zastupao drugog koncesionara - Ivezaja.

Prema dokumentu kojeg posjeduje CIN-CG, Ivezaj je od Uprave za igre na sreću zatražio provjeru autentičnosti ovih ugovora 11. jula 2014.

Upravo je Ivezaj sporne ugovore dostavio toj državnoj instituciji, koja je nakon toga slučaj prijavila policiji. CIN-CG je pokušao da stupi u kontakt sa Ivezajem, ali bez uspjeha.

Iz Lutrije su kazali da nikad nijesu vidjeli dva ugovora u kojima je neko zloupotrebio pečate Lutrije i potpis Save Grbovića. “Danas je svašta moguće i smatramo da bi, ukoliko je tačna ta informacija, nadležni organi to do sada utvrdili i o tome nas obavijestili”, saopštili su za CIN-CG iz Lutrije.

Oni su u opširnom odgovoru naveli i da je moguće da je “došlo do neke zloupotrebe iz kuhinje UZIS-a”. Sa druge strane advokat Mandić nije se javljao na brojne pozive novinara CIN-CG. 

U svakom slučaju iz ovoga je jasno da postoji veoma opravdana sumnja da su ugovori falsifikovani. Potpuno je nejasno zbog čega je policija odlučila da ignoriše Zakon o krivičnom postupku i time otvorila sumnju da štiti počinioca krivičnog djela teškog više od milion eura.

CIN-CG je imao uvid i u obavještenje upućeno policiji, koje je 11. juna 2014. iz Uprave za igre na sreću poslao tadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave Marko Ćulafić.

"Budući da ovaj organ nije zaključio navedene ugovore, te da u djelovodniku pod datim brojem nije zaveden nijedan predmet, te činjenice da ovu upravu od 2012. godine zastupa vršilac dužnosti direktora, mr Marko Ćulafić, kao i da je gospodin Ivezaj dostavio kopije gore navedenih ugovora, čini se da se radi o falsifikatu, stoga vam u prilogu akta šaljemo kopiju zahtjeva i ugovora, shodno vašoj nadležnosti na dalje postupanje", između ostalog je prije nepune dvije godine policiji napisao Ćulafić.

Tadašnji v.d. direktora UZIS-a obavijestio je i Ivezaja da kao fizičko lice nije mogao zaključiti ugovore o koncesiji za priređivanje igara na sreću shodno članu 10 Zakona o igrama na sreću, da ugovori koje je dostavio nijesu zavedeni u toj instituciji i da isključivo on od 2012. godine zastupa Upravu za igre na sreću.

Lutrija: Ivezaj nam nudio saradnju do koje nije došlo

Iz Lutrije su kazali da je Mark Ivezaj nekoliko puta, poput mnogih, na svoj  zahtjev posjetio Lutriju radi razgovora o eventualnoj poslovnoj saradnji  do koje nikad nije došlo.

"Od njega smo čuli da postoje takvi navodni ugovori i obećao nam je da će ih dostaviti. Odmah po prijemu te informacije obavijestili smo Upravu za igre na sreću i zahtijevali da preduzme aktivnosti u tom pogledu. Ivezaj nam, i pored toga što je obećao, nikada nije dostavio takve ugovore. Što se tiče Lutrije, takvi eventualni akti nisu mogli da proizvedu nikakvo pravno dejstvo što se veoma lako može utvrditi. Nemamo saznanja o tome šta je UZIS preduzeo nakon našeg obavještenja. I nama je to indikativno", kazali su iz Lutrije.

Dodali su da se prilikom razgovora, Ivezaj pozvao na Ministarstvo finansija i Upravu za igre na sreću koji su mu, navodno, preporučili da sa Lutrijom ostvari poslovnu saradnju.

"Iznio je predlog da nas uključi u internacionalno priređivanje igara na sreću putem interneta i ponudio nam je saradnju sa pravnim subjektima iz inostranstva. Do te saradnje nikada nije došlo. Tom prilikom, Ivezaja smo uputili na Ministarstvo finansija i Upravu za igre na sreću  i predočili mu uslove i procedure za zakonito obavljanje djelatnosti igara na sreću u Crnoj Gori", rekli su iz Lutrije.

Zahtjev za provjeru ugovora pisao zastupnik Ivezajeve firme

Američki državljanin Mark Ivezaj jedan je od vlasnika firme Island Luck of Europe. Prema Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore (CRPS) ta se kompanija bavi uslugama „pripremanja i posluživanja pića”. CIN-CG je stupio u kontakt sa ovlašćenim zastupnikom te firme Podgoričaninom  Petrom Joksimovićem. Upravo je Joksimović u junu 2014.  u prostorijama Uprave za igre na sreću, po nalogu Ivezaja,   pisao  zahtjev za provjeru autentičnosti ugovora.

“Marka Ivezaja sam slučajno upoznao početkom juna 2014. godine i trebalo je da mu obezbijedim uslove za poslovanje u Crnoj Gori”, kazao je za CIN-CG Joksimović. Dodao je da je za Ivezaja radio poslove osnivanja kompanije u Podgorici, prevođenja dokumenata i druge operativne poslove.

“Mogu reći da sam sa gospodinom Ivezajem išao na sastanak u Upravi igre na sreću sredinom juna 2014. i napisao na našem jeziku zahtjev za provjeru autentičnosti ugovora o koncesiji, koji je on predao Upravi za igre na sreću”, kazao je Joksimović. Dodao je da su sporni ugovori  potpisani prije nego što je upoznao Ivezaja.

“Tako da ne znam kako i kada je on stupio u kontakt sa advokatom Mandićem, čiji je potpis na njemu”, kazao je Joksimović. Saopštio je i da ga policija nije kontaktirala oko spornih ugovora, iako je u zahtjevu naveden kao "kontakt osoba".

CIN-CG objavljuje dva sporna ugovora:

Ugovor o koncesiji za priređivanje kladioničarskih igara

Ugovor o koncesiji za priređivanje igara na sreću preko interneta

Galerija

Preporučujemo za Vas