Dobila otkaz zbog priče o nepravilnostima

Mirjana Bučan tvrdi da je otkaz revanšizam za njeno izlaganje o propustima u radu Komore, na sjednici Upravnog odbora
263 pregleda 18 komentar(a)
Inženjerska komora Crne Gore, Foto: Ingkomora.me
Inženjerska komora Crne Gore, Foto: Ingkomora.me
Ažurirano: 02.03.2016. 17:43h

Pravnica za poslove izdavanja i oduzimanja licenci u Inženjerskoj komori Crne Gore Mirjana Bučan obavijestila je članove Komore da joj je 22. februara uručen otkaz kao rezultat disciplinskog postupka koji je protiv nje, kako tvrdi, pokrenuo generalni sekretar Svetislav Popović.

“Smatram da je disciplinski postupak, koji je kasnije rezultirao otkazom, revanšizam za moje izlaganje na sjednici Upravnog odbora, na kojoj sam između ostalog i upoznala Upravni odbor sa nepravilnostima u radu Komore, kao neko ko savjesno obavlja svoj posao i kao pravnik koji primjećuje veliki broj propusta u radu i funkcionisanju Komore, a sve u cilju da se pomenuti problemi riješe dok je još vrijeme za to”, navela je Bučan u obraćanju članovima Komore.

Ona je krajem prošle godine organima Komore skrenula pažnju da mandat generalnog sekretara traje četiri godine i on može biti ponovo biran na istu funkciju samo u konkursnom postupku, što se nije desilo.

Bučan je istakla tada, prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, da je bivši predsjednik Komore Ljubomir Stijepčević za vrijeme mandata zaposlio svoju kćerku u toj instituciji. Ona je navela, takođe, da su Zoranu Begoviću (dipl. inž. elektrotehnike) izdate licence odgovornog projektanta za izradu projekata zaštite na radu i odgovornog inženjera za izvođenje radova zaštite na radu, a da pri tom ne ispunjava zakonom propisane uslove - ne posjeduje odgovarajuću tehničku struku.

“S obzirom na to da je vršen pritisak na mene da izdam navedene licence, ja sam tražila izuzeće iz postupka. Na Upravnom odboru pozvana sam da dam svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za dobijanje navedenih licenci. Iznijela sam svoj stav da se licence ne mogu izdati jer podnosilac zahtjeva Zoran Begović ne ispunjava uslove propisane članom 84 važećeg Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Donijeta je odluka na Upravnom odboru da se navedene licence ne izdaju, međutim nakon završetka rada Upravnog odbora (istog dana) predmetne licence su izdate”, navela je Bučan u obraćanju Nadzornom odboru Komore.

Begović je bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

Bučan je navela još niz primjera, za koje smatra da su nepravilnosti, a na organima Komore i institucijama je da utvrde da li su to propusti ili ona griješi.

“Takođe me raduje činjenica da je pokrenuta inicijativa od nekih vaših kolega, inženjera, da se utvrdi šta je rezultat putovanja koja plaća Komora, kao i sjednica koje članovima plaća Komora i koliko se dobije za izdvojeni novac. Znate da članovi dobijaju nadoknade po održanom sastanku koje se kreću od 50 do 150 eura po članu, ili recimo, da je za određena putovanje izdvojeno po više hiljada eura”, dodala je Bučan.

Ona je tokom decembra skrenula pažnju organima Komore da je “u toku sprovođenje procesnih radnji i nakon donošenja rješenja, doživljava neprijatnosti, vrijeđanja, ozbiljne pijetnje, a što se direktno odražava na njeno zdravlje, kao i na rad i egzistenciju njene porodice”.

Bučan je prigovarala da je sistematizacija u Komori pogrešno urađena i da je radno mjesto koje je ona pokrivala pogrešno vrednovano. Ona je prigovorila što rukovodioci sektora, predviđeni aktom o sistematizaciji, nijesu imenovani do danas. Ukazivala je na pojavu nepotizma u Komori i dijelom “nezakonitu kupovinu i narudžbu materijala” bez sprovođenja postupka javnih nabavki. Bučan je skrenula pažnju i na “plaćanje poslovnih prostora od para inženjera, nezakonito i retroaktivno donošenje odluka, namjerno odlaganje razmatranja predmeta za oduzimanje licenci za povlašćene članove”. Ona je na kraju najavila da će tražiti zaštitu pred pravosudnim organima.

Uredbom Vlade iz aprila 2011. godine poslovi izdavanja i oduzimanja licenci povjereni su Inženjerskoj komori Crne Gore.

Popović: Odbijala je poslove

Generalni sekretar Komore Popović, koji je takođe uputio dopis članovima (inženjerima) tvrdi da je Bučan dobila otkaz zbog teže povrede radne obaveze. “Radi samovoljnog odbijanja obavljanja dijela poslova iz opisa radnog mjesta na koje je imenovana bila raspoređena, a koja se odnose na prenijeta javna ovlašćenja, na način što je samoinicijativno ostavila predmete za vođenje postupaka za oduzimanje licenci fizičkim i pravnim licima po prijavama državnih organa, na stolu generalnog sekretara, u njegovom odsustvu, protiv imenovane je pokrenut disciplinski postupak. Pored toga, imenovana je uporno insistirala na traženju nadoknade za obavljanje radnih zadataka za koje je primala lični dohodak po utvrđenom koeficijentu i zahtijevala oslobađanje od daljeg obavljanja navedenih poslova“, naveo je između ostalog, Popović. O daljim navodima Bučan, kako je dodao, o njihovoj istinosti i načinu prezentovanja, “nesvrsishodno je davati komentare i voditi bilo kakve dalje polemike”. “Rad Komore je javan i svi podaci su dostupni, posebno članovima”, poručio je Popović.

Bonus video: