Pozivi za dodjelu podrške investicijama u biljnoj proizvodnji

“Proizvođači povrća će imati mogućnost da uz podršku u iznosu do 50 odsto investicije nabave sjemenski i sadni materijal, sisteme za navodnjavanje i namjensku opremu i mehanizaciju”, pojasnili su iz MPRR-a
0 komentar(a)
Vraneška dolina, Foto: Privatna arhiva
Vraneška dolina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.03.2016. 19:07h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) objavilo je danas više javnih poziva za dodjelu podrške investicijama u biljnoj proizvodnji za proljećnju sadnju ove godine.

Kako su precizirali iz Ministarstva, objavljeni su pozivi za podršku investicijama u sektorima voćarstva, vinogradarstva i vinarstva, povrtarstva, kao i u proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja.

“Iznos podrške za investicije u biljnoj proizvodnji je do 50 odsto ukupne investicije”, navodi se u saopštenju MPRR-a.

Dodaje se da je minimalna vrijednost investicije koja se podržava 500 eura.

“Maksimalna podrška je do pet hiljada eura po gazdinstvu. Rok za podnošenje zahtjeva je 15. jun”, pojasnili se iz resornog Ministarstva.

Oni su kazali da je, kroz Javni poziv koji se odnosi na podizanje i modernizaciju ili opremanje proizvodnih voćnih zasada, moguće dobiti podršku za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj, mreže za zaštitu od ptica i ostale specifične opreme i mehanizacije.

Iz MPRR-a su poručili da vinogradari i vinari i ove godine mogu računati na podršku investicijama.

“Javnim pozivom definisano je da se podržava nabavka sertifikovanog sadnog materijala autohtonih sorti, nabavka materijala za zasnivanje vinograda, opreme i mehanizacije. Podržava se i konverzija postojećih rodnih vinograda, odnosno zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih”, objasnili su iz tog Ministarstva.

Oni su precizirali da se, osim loznih kalemova, podržava i nabavka potpornih stubova za špalirni uzgoj, sistema za navodnjavanje, mreža za zaštitu od ptica, „inox“ buradi, specifične opreme i mehanizacije.

Iz Ministarstva su saopštili da se i povrtarska proizvodnja od ove godine podržava kroz Javni poziv.

“Proizvođači povrća će imati mogućnost da uz podršku u iznosu do 50 odsto investicije nabave sjemenski i sadni materijal, sisteme za navodnjavanje i namjensku opremu i mehanizaciju”, pojasnili su iz MPRR-a.

Oni su precizirali da jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada eura u toku godine.

Iz Ministarstva su najavili i nastavak podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, pri čemu proizvođači mogu nabaviti sertifikovani sjemenski i sadni materijal za zasnivanje plantaža, kao i opremu i mehanizaciju za modernizaciju proizvodnje.

“Korisnici podrške investicijama u biljnoj proizvodnji mogu biti fizička ili pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava MPRR-a. Informacije o ostalim, specifičnim kriterijumima, potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva poljoprivrednici se mogu informisati na sajtu Ministarstva”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: