Sva administracija na jednom sajtu

Uspostaviti jednu kontaktnu tačku, odnosno web stranicu sa hiljadama informacija potrebnih za poslovnu djelatnost
147 pregleda 4 komentar(a)
Sozana Lizgara, Foto: Privatna arhiva
Sozana Lizgara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.02.2016. 18:40h

Za pojednostavljivanje administracije u oblasti uslužnih djelatnosti, ali i za dobrobit korisnika i pružalaca usluga, kao i nadležnih organa, od velikog značaja je uspostavljanje jedinstvene kontaktne tačke u Crnoj Gori, odnosno web stranice koja sadrži hiljade informacija i pregled procedura potrebnih za obavljanje poslovnih djelatnosti, ocijenila je vođa ALA projekta Sozana Lizgara (Sosanna Lisgara).

Uspostavljanje jedinstvene kontaktne tačke kao e-alata propisano je kao obavezno Direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu koju su Evropski parlament i Savjet usvojili krajem 2006. sa obavezom implementacije u državama članicama najkasnije tri godine od objavljivanja. U cilju efikasnog prenošenja Direktive u nacionalno zakonodavstvo, iz budžetske linije EU IPA 2012, crnogorskom Ministarstvu ekonomije je odobren dvogodišnji ALA projekat (Aproksimacija zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije) koji realizuje Agencija za međunarodnu saradnju njemačke vlade (GIZ).

Lizgara je "Vijestima“ kazala da je jedinstvena kontaktna tačka pregled svih relevantnih propisa i procedura potrebnih za obavljanje poslovnih aktivnosti u odabranoj zemlji, a cilj je da se uspješno prođe kroz sve procedure (npr. aplikacije, dokumentaciju, sertifikate) onlajn.

"Glavni cilj jedinstvene kontaktne tačke je da dodatno pojednostave administrativne procedure kako bi svaki pružalac usluga imao priliku da koristi samo jednu referentnu tačku kroz koju može da završi sve procedure i formalnosti. Uz to, obaveza je zemalja koje uspostavljaju jedinstvenu kontaktnu tačku da osiguraju da relevantne informacije budu lako dostupne pružaocima usluga i njihovim korisnicima kao i javnosti, bez smetnji, putem interneta, postavljanjem na sajtu. Bilo kakva pružena informacija mora biti izložena jasno i nedvosmisleno. Ovo se očekuje, u smislu privlačenja poslovnih investicija iz inostranstva uz istovremeno stvaranje prilika za zapošljavanje i drugih pogodnosti za crnogorsku ekonomiju“, rekla je Lizgara.

Korisnik može pristupiti web stranici, odnosno jedinstvenoj kontaktnoj tački uspostavljenoj u svakoj zemlji EU.

"Korisnici mogu pronaći usluge za koje su zainteresovani, npr. osnivanje turističke agencije u Budvi. Pružalac usluga tu može pronaći sve informacije koje su neophodne kako bi pružao ove usluge, kao i svu potrebnu dokumentaciju. Prvi dio je informativna faza zatim, napredna jedinstvena kontaktna tačka može obezbijediti onlajn okončanje procedure, tako što se korisnik prijavi online i dobije dozvolu (ili odobrenje) onlajn“, rekla je Lizgara navodeći primjer jedinstvenih kontaktnih tačaka u EU: http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/)

Prema njenim riječima, Crna Gora je na pravom putu ka osnivanju buduće nacionalne jedinstvene kontaktne tačke, posebno uzimajući u obzir implementirane projekte e-licenca i e-uprava.

"Nakon uspješne prve faze implementacije, koja uključuje informativni dio, tj. pružanje kompletnih informacija o tome kako poslovati i kako pružati usluge u Crnoj Gori, treba započeti promotivne aktivnosti, sa ciljem podizanja javne svijesti, ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim, posebno susjednim zemljama. To će omogućiti kompanijama iz inostranstva, iz država članica EU, da pružaju usluge u Crnoj Gori", navela je Lizgara.

Ovo bi, kako je dodala, posebno moglo uticati na dva prioritetna sektora za crnogorsku ekonomiju - turizam i građevinski sektor.

"Glavna prednost je da ne samo kompanije iz drugih zemalja, već i domaće kompanije mogu u budućnosti koristiti jedinstvene kontaktne tačke drugih zemalja, u cilju pružanja prekograničnih usluga ili osnivanja kompanija u tim zemljama. Očekuje se da će poslovne investicije iz drugih zemalja, kroz uspostavljanje i prekogranično pružanja usluga, stvoriti poslovne i mogućnosti zapošljavanja u Crnoj Gori", rekla je Lizgara.

Ona je kazala da već postoje e-procedure i relevantne strukture i e-alati koji mogu biti upotrijebljeni prilikom budućeg uspostavljanja jedinstvene kontaktne tačke u Crnoj Gori. Uz to, do sad, za ALA projekat odobrena je dvogodišnja projektna podrška Ministarstvu ekonomije.

"Sveobuhvatna mapa akivnosti je pripremljena u okviru projekta za šeme odobrenja i relevantne potrebe za Crnu Goru. Uz to, izvršena je IT poslovna analiza i očekuje se da će teren za uspostavljanje JKT biti pripremljen do kraja ovog projekta. Međutim, biće potrebna politička podrška na visokom nivou, pošto mnoga ministarstva, institucije i profesionalna tijela moraju da sarađuju. Uz podršku ALA projekta, pripremljeni su nacrti Zakona o uslugama i Uredbe o uspostavljanju jedinstvene kontaktne tačke, dok je njihovo usvajanje predviđeno za kraj 2016. godine - Akcioni plan implementacije Direktive o uslugama", navela je Lizgara.

Problem je finalizacija onlajn procedura, svi da sarađuju

Lizgara je kazala da je jedan od najvećih problema sa kojima se većina država članica Evropske unije suočava u pogledu uspostavljanja jedinstvenih kontaktnih tačaka finalizacija onlajn procedura.

"Nakon godina sprovođenja Direktive o uslugama u državama članicama EU, još postoji prostor za unapređenje u uspostavljanju jedinstvene kontaktne tačke. Planiranje budžeta i finansiranje jedinstvenih kontaktnih tačaka je prvi veliki problem sa kojim se suočavaju države, budući da države obezbjeđuju finansije za njihovo uspostavljanje. Neke su dobile sredstva od projekta i EU, poput Crne Gore, barem za neke djelimične korake na putu ka uspostavljanju jedinstvene kontaktne tačke. Drugo pitanje je mjesta gdje će se uspostaviti jedinstvena kontaktna tačka, a ovo pitanje bi trebalo riješiti na početku, jer će uticati na nadležni organ ili komoru u budućnosti. Treće i najvažnije pitanje je da je teško postići saradnju između nadležnih organa, ministarstava i različitih uslužnih sektora. Jaka volja svih aktera i njihova tijesna saradnja, zajedno sa ključnom političkom podrškom, je ključ ka uspjehu", poručila je Lizgara.

Bonus video: