Krivične prijave protiv menadžmenta zbog hipoteke na hotel Palmon Bay

"Centar Igalo (Hotel Palmon Bay) je digao kredit od banke i dao (pozajmio) ga HTP Primorje koje je inače većinski vlasnik hotela u Igalu. Jedno pravno lice, kao vlasnik drugog, ugovara za sebe korist, a kao posljedicu opterećuje imovinu drugog-povezanog pravnog lica”
614 pregleda 0 komentar(a)
Institut Igalo i Palmon Bay, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo i Palmon Bay, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.02.2016. 15:55h

NVO Manjinski akcionari Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv menadžmenta HTP Primorje i hotela Palmon Bay jer su kao garanciju za kredit od šest miliona eura stavili hipoteku na renovirani hotel u Igalu.

"Centar Igalo (Hotel Palmon Bay) je digao kredit od banke i dao (pozajmio) ga HTP Primorje koje je inače većinski vlasnik hotela u Igalu. Jedno pravno lice, kao vlasnik drugog, ugovara za sebe korist, a kao posljedicu opterećuje imovinu drugog-povezanog pravnog lica”, pojasnila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica NVO Manjinski akcionari Centra Igalo, Vesna Milošević.

Ona je kazala da je krivična prijava predata protiv Dejana Manojlovića iz HTP Primorja, Dragana Bućina, izvršnog direktora HTP „Primorje“ i Božidara Draganića, predsjednika Odbora direktora kompanije "Primorje Hotels & Restaurants" i Jelene Đurašković, v.d. direktorke hotela Palmon bay.

Manjinski akcionari Centra Igalo, strahuju da će njihove akcije postati bezvrijedne, jer sumnjaju da će hotel Palmon bay moći da vraća kredit. Manjinski akcionari udruženi u NVO, njih 160 od 212 koliko ih ima ukupno, voljni su da prodaju akcije po tržišnoj cijeni od 13,5 eura, iako smatraju da bi 15 eura bila “prava” cijena u ovom vremenu.

Manjinski akcionari koji imaju 12,75 odsto akcija, ističu da nemaju nikakav uticaj na poslovanje i donošenje značajnih odluka za kompaniju, jer nemaju svog predstavnika u Odboru direktora, iako na to imaju zakonsko pravo.

"Izmišljenim ugovorom o regulisanju prava i obaveza između Centra Igalo i HTP Primorje kao i pljačka manjinskih akcionara putem kredita odnosno hipoteke na imovinu Centra Igalo trebala je da se obavi u što većoj tišni”, navela je Milošević.

"Sve je urađeno po zakonu, transparentno i na sjednici Skupštine akcionara društva na kojoj je za tu odluku glasalo više od 75 odsto akcionara, tvrdi predsjednik Odbora direktora HTP Primorje Božidar Draganić.

On ističe da je kredit podignut za rekonstrukciju hotela u Igalu.

"Sada gradimo depadans i plažu, investicioni ciklus je nastavljen u cilju povećanja vrijednosti objekta", kazao je Draganić.

U NVO Manjinski akcionari ističu i da u izvještaju o poslovanju Centra za 2014. godinu “nalazi se još spornih stavki koje i te kako interesuju manjinske akcionare”.

Lani otvorili renovirani hotel u Igalu

Kompanija Primorje Hotels&Restaurants, u rekonstrukciju Palmon Bay, nekadašnjeg hotela Centar, koji je otvoren u julu prošle godine, uložila je blizu sedam miliona eura. Hotel je kategorisan sa četiri zvjezdice, ima 163 moderno opremljene sobe, sopstvenu plažu, otvoreni bazen za djecu, zatvoreni bazen i dvije kongresne sale.

Podsjećamo da je do juna 2010. godine vlasnik hotela Centar, zdanja građenog prije više od pola vijeka za odmor ratnih vojnih invalida bivše Jugoslavije, bio konzorcijum HLT Fond i HTP Primorje, koji je na tenderu 2007. godine za 3,1 miliona eura kupio 80,09 odsto akcija Fonda PIO.

Tada je HLT Fond oko 81 odsto akcija hotela Centar Igalo prenio na HTP Primorje, ali Komisija za hartije od vrijednosti nije odobrila tu transakciju zbog prigovora Prime" društva za upravljanje HLT Fondom, pa je donijela Rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja, upravljanja i odlučivanje iz akcija Centra.

Početkom februara 2013. o godine to rješenje je ukinuto i CDA je omogućilaraspolaganje na i pravima iz akcija emitenta Centra Igalo AD Igalo, vlasniku HTP "Primorju" AD Tivat.

Bonus video: