Država nije mogla da naplati takse na oružje, pa ih smanjila

Izvršna vlast je procijenila da ima oko 40 hiljada vlasnika oružja (za 70 hiljada komada) kojima je rok važnosti isprave o oružju istekao, te da vlasnici nijesu podnosili zahtjeve za izdavanje novih isprava zbog previsoke administrativne takse
116 pregleda 10 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.02.2016. 15:00h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finasije i budžet usvojio je danas Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o administrativnim taksama kojim je predviđeno smanjenje taksi za nabavke, proizvodnju, držanje i nošenje oružja i municije.

Ministarstvo finasija procijenilo je da će se po osnovu smanjenja i uvođenja novih taksi u državnu kasu sliti oko 400 hiljada eura.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović kazao je da je cilj donošenja zakona da se iznos takse prilagodi stvarni troškovima, kao i da se proširen nadležnosti pojedinih institucija u naplati tih taksi (ministarstva zdravlja, ekonomije, vanjskih i unutrašnjih poslova.)

Izvršna vlast je procijenila da ima oko 40 hiljada vlasnika oružja (za 70 hiljada komada) kojima je rok važnosti isprave o oružju istekao, te da vlasnici nijesu podnosili zahtjeve za izdavanje novih isprava zbog previsoke administrativne takse.

Procijenjeno je da će se na taj način omogućiti vlasnicima oružja da registruju oružje ili produže rok važenja isprave po povoljnijim uslovima., što će oprinijeti povećanju broja vlasnika legalnog oružja i većem prilivu novca u budže

Prema novom cjenovniku, taksa za nabavku oružja smanjena je sa 60 na 30 eura, taksa za nabavku djelova za oružje sa 30 na deset eura, a odobrenje za popravljanje i prepravljanje oružja pojeftiniće za 150 eura tako da će koštati 50 eura.

Odobrenje za prevoz odužja i municije koštaće i dalje 50 eura, a odobrenje za promet oružja i municije 300 eura.

Goran Tuponja (Pozitivna) kazao je da broj vlasnik koji ima odružje treba da se svede na nulu.

"Predlog omogućava da se taj broj poveća. Ne slažem se da se legalizuje oružje kroz smanjenje taksi. Ne podržavam stimulativne mjere za oružje” kazao je Tuponja.

Damjanović: Država gubi velike prihode zbog nenaplaćenih sudskih taksi

Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je na spornu primjenu zakona o sudskim taksama zbog čega država gubi značajne budžetske prihode.

"Godišnje se prihoduje oko 3,7 miliona od te takse, a prihod bi mogao biti veći. Problem je što u zakonu nema sankcija za neuplaćivanje taksi pa sudovi sami određuju rokove ako se ona ne uplati kroz slanje opomena strankama. Neko tumači to na način da se ne dozvoljava da se završe određene procesne radnje u sudovima dok se taksa ne uplati što je problematično. Druga krajnost je da se takse nikad ne naplate", kazao je Damjanović.

Dodao je da ima taksi od nekoliko desetina hiljada eura u milionski predmetima koji se tiču nepokretnosti, a koje nijesu naplaćene. Damjanović smatra da treba da se pojača komunikacija između sudova i Poreske uprave koja je sada slaba.

"Molba da se ne propuštaju prihodi i da se član 39 zakona primijeni. Pitanje je koliko je tih taksi ostalo nenaplaćeno i koliko su opomena sudovi poslali", kazao je Damjanović.

Radović je kazao da je sudska taksa u nadležnosti Ministarstva pravde i da je ona nametnuta Poreskoj upravi, te da bi u tome trebalo tražiti neko rešenje.

Usvojen je predlog zakona o bezbjedonosnoj zaštiti brodova i luka čija je suština da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim sporazumima i ugovorima.

Odbor je usvojio izvještaj o radu za prošlu godinu, kao i plan rada za ovo godinu.

Bonus video: