IWG preuzima Igalo u maju, Ulcinjska bez Ade

Iz Budvanske će biti izdvojen Sveti Stefan i Miločer
134 pregleda 17 komentar(a)
Goran Jovetić
Goran Jovetić
Ažurirano: 29.02.2016. 07:14h

Kupac bi mogao preuzeti Institut Igalo u maju, Budvanska rivijera biće podijeljena, iz Ulcinjske rivijere biće izuzeta Ada Bojana, za Montekargo i Luku Bar rade strategiju a moguća je i prodaja u paketu, za Institut za crnu metalurgiju u toku je priprema dokumentacije, za Marinu Bar potrebno je definisati pitanja vlasništva,...

To je u intervjuu za “Vijesti” najavio v.d. sekretara Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte mr Goran Jovetić.

  • Kada se može očekivati završetak postupka privatizacije za Institut Dr Simo Milošević, i kada bi izabrani kupac mogao preuzeti upravljanje ovom kompanijom?

Sa jedinim ponuđačem za kupovinu većinskog paketa akcija u Institutu (IWG iz Londona) potpisan je 18. 11. 2015. godine ugovor. Okončanje postupka, odnosno zaključenje transakcije, predviđeno je u roku od 6 mjeseci od dana potpisivanja. U tom roku potrebno je u skladu sa ugovorom ispuniti predložene uslove i od strane prodavca i od strane kupca. Očekujemo da se do početka maja okonča transakcija.

  • Planom privatizacije predviđen je nastavak priprema i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju HTP Ulcinjska rivijera, Instituta za crnu metalurgiju, Montekarga, Luke Bar i Marine Bar. Kada se može očekivati raspisivanje javnih tendera za ove kompanije i da li će privatizacija biti obavljena preko prodaje većinskog državnog paketa akcija? Da li sada postoji interesovanje potencijalnih kupaca?

Priprema tendera za HTP Ulcinjska rivijera je počela. Međutim, problem predstavljaju sporovi o povraćaju zemljišta ranijim vlasnicima koji su u toku. Tek kada ti sporovi budu okončani tender može biti raspisan. Realan rok za to je kraj godine.

Za Institut crne metalurgije je angažovan pravni savjetnik, priprema se tenderska dokumentacija. Tender bi mogao biti raspisan krajem avgusta.

Što se tiče Montekarga i Luke Bar, treba prethodno izraditi strategiju privatizacije i eventualno povezivanje postupaka, jer postoji interesovanje investitora za ove dvije kompanije.

U Marini Bar je potrebno prethodno uraditi isknjižavanje dijela imovine koje koriste Barska plovidba i Vojska Crne Gore. Zatim je potrebno definisati pitanje državnog kapitala (Morskog dobra) u Marini, pa tek onda pripremiti tendersku dokumentaciju. Očekujemo da u četvrtom kvartalu raspišemo tender.

Za sve ove kompanije postoji interesovanje investitora.

  • Planirana je i priprema tendera za državni paket akcija u Budvanskoj rivijeri. Kada se može očekivati raspisivanje ovog tendera?

Neophodno je prethodno usvojiti program restrukturiranja, zbog činjenice da državni kapital na Svetom Stefanu i Miločeru, ne može biti predmet prodaje. Riječ je o modelu moguće podjele Budvanske rivijere na dva preduzeća (privredna društva). Tek nakon toga može otpočeti proces privatizacije. Budući da je procjena vrijednosti u Budvanskoj rivijeri urađena, urađeni su i mogući modeli podjele o kojima treba da se izjasne akcionari i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte. Moguće je očekivati privatizaciju u trećem kvartalu.

  • Planom je predviđena privatizacija državnog paketa akcija u Ulcinjskoj rivijeri a istovremeno i turistička valorizacija lokaliteta ostrvo Ada Bojana kroz dugoročni zakup. Da li ovo znači da će turističko naselje Ada Bojana biti izdvojeno iz Ulcinjske rivijere prije privatizacije i da će biti dio posebnog tendera?

Stav je da Adu Bojanu treba valorizovati na pravi način, kao jedinstven lokalitet, kroz dugoročni zakup. Udio koji Ulcinjska rivijera ima na Adi Bojani kroz objekte i dosadašnje investicije (most, dio infrastrukture) treba biti nadoknađen Ulcinjskoj rivijeri, ali to ne može biti smetnja za izbor investitora za Adu.

  • Kada se može očekivati odluka Vlade o mogućem raskidu ugovora o privatizaciji HTP Boka? Da li bi u slučaju raskida postojala opasnost da Vlada plati neko obeštećenje kompaniji Vektra? Da li bi nakon toga ova kompanija ušla u plan privatizacije za ovu godinu?

HTP Boka je u stečaju, pa će od ishoda stečaja zavisiti dalja sudbina raskida i međusobnih obaveza.

  • Kada se može očekivati odluka Vlade o mogućem raskidu ugovora o prodaji bivše vojne bolnice u Meljinama? Da li bi u slučaju raskida postojala opasnost da Vlada plati neko obeštećenje kupcu konzorcijumu kojeg je predvodila Atlas grupa. Da li bi u slučaju raskida ova imovina ušla u plan privatizacije za ovu godinu? Da li sada postoji interesovanje partnera za ovu imovinu?

Predmet raskida kupopr- odajnog ugovora za Vojno-medicinsku ustanovu „Meljine“, nije u nadležnosti Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Tender za Montenegro airlines biće raspisan kada bude zainteresovanih strateških investitora

  • Najavljeno je da će početi pripreme za privatizaciju 50 odsto plus jedne akcije Montenegro airlinesa. Kada se može očekivati raspisivanje tendera i da li već sada postoji interesovanje potencijalnih partnera? S obzirom da su dugovi ove kompanije veći od vrijednosti njene imovine, da li postoji opasnost da dugovi i garancije na kredite date Montenegro airlinesu padnu na teret državnog budžeta?

Tender za privatizaciju Montenegro airlinesa, imajući u vidu značaj ove kompanije za turističku privredu i uopšte za Crnu Goru, biće raspisan kada budemo imali iskazano interesovanje strateškog investitora. Do sada je bilo određenih interesovanja, ali još uvijek ne takvih da bismo bili sigurni u uspjeh privatizacije. Nije praksa, niti uobičajeno da dugovi i garancije padaju na teret državnog budžeta. Po pravilu je riječ o prodaji akcija kompanije, a vrijednost kapitala svakako utiče na cijenu. Ovdje je ipak presudno naći investitora koji će zadovoljiti naše specifične potrebe.

Bonus video: