Visoke kamate među glavnim barijerama prilikom otpočinjanja biznisa

„Potrebno je da Crna Gora intenzivira dodatne napore u cilju promocije preduzetništva širim društvenim grupama, jer su preduzetnici, mala i srednja preduzeća motor razvoja svih ekonomija“, kazao je Mulešković
128 pregleda 0 komentar(a)
Pare, novac, Foto: Shutterstock
Pare, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2016. 13:06h

Potencijalni preduzetnici u Crnoj Gori suočavaju se sa brojnim barijerama prilikom otpočinjanja biznisa, među kojima su ključne visoke kamatne stope, nepostojanje adekvatnih kreditnih linija i strah od neuspjeha, smatraju predstavnici poslodavačkih asocijacija.

Projekt menadžer Unije poslodavaca (UPCG), Mirza Mulešković, kazao je da su najčešće prepreke sa kojima se susreću potencijalni preduzetnici visoke kamatne stope i nepostojanje kreditnih linija kreiranih koje bi bile u skladu sa individualnim potrebama preduzeća.

“Značajne barijere za otpočinjanje biznisa u Crnoj Gori, pored toga, predstavlja i nedostatak alternativnih vidova finansiranja i nemogućnost obezbjeđenja adekvatnog kolaterala”, rekao je Mulešković agenciji Mina-business.

On smatra da nepredvidljivost izmjena regulatornog okvira, kao i visoki troškovi po osnovu isplate zarada značajni problemi koji opterećuju sektor preduzetnišva u Crnoj Gori.

„Preduzetnici nailaze na probleme i u regulatornom okviru, što se odnosi na selektivnu primjenu pozitivnih propisa, ali i neefikasnu administraciju na državnom i lokalnom nivou“, naveo je Mulešković.

On je dodao i da nelojalna konkurencije i neformalna ekonomija u vidu neregistrovanih preduzeća, takođe destimulativno djeluju na osnivanje novih firmi.

„S obzirom na probleme s kojima se susrijeću, ne čudi nesigurnost i bojazan mladih ljudi prilikom razmatranja mogućnosti pokretanja sopstvenog posla, niti njihova sklonost ka zapošljavanju u organima državne i lokalne uprave“, saopštio je Mulešković.

On je kazao i da, sa druge strane, postoje pozitivni pomaci kada je riječ o posebnim linijama za finansiranje mladih u biznisu.

„Investiciono razvojni fond (IRF) je kreirao liniju za finansiranje mladih preduzetnika, gdje je godišnja kamatna stopa 2,5 odsto, što je veoma stimulativno za početnike u biznisu“, rekao je Mulešković.

On je, u pogledu ambijenta za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori, naveo da je procedura pokretanja biznisa u posljednjih nekoliko godina pojednostavljena, dok su troškovi otvaranja preduzeća smanjeni.

„Crna Gora se prema indikatoru o otpočinjanju biznisa nalazi na 59. mjestu među 189 zemalja obuhvaćenih analizom Svjetske banke. Za otvaranje preduzeća neophodno je deset dana, što je u skladu sa prosjekom u državama Evrope i Azije“, saopštio je Mulešković.

On smatra da bi sistem kakav ima Crna Gora, sa više od 97 odsto preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, trebalo dodatno da radi na jačanju poslovnog ambijenta u cilju podsticanja osnivanja kompanija.

„Potrebno je da Crna Gora intenzivira dodatne napore u cilju promocije preduzetništva širim društvenim grupama, jer su preduzetnici, mala i srednja preduzeća motor razvoja svih ekonomija“, kazao je Mulešković.

Prema njegovim riječima, kampanje i projekti koje imaju za cilj uključivanje biznisa u unaprijeđenju poslovnog ambijenta, predstavljaju značajnu kariku u procesu stvaranja održivih preduzeća u Crnoj Gori.

„Kampanja 'Bez barijera. Da posao ne stoji!' primjer je projekta koji je usmjeren na pokretanje dijaloga sa građanima, s ciljem pojednostavljivanja komplikovanih birokratskih procedura i eliminisanja prepreka u biznisu“, naveo je Mulešković.

On je dodao i da se preduzetnici u Crnoj Gori u najvećoj mjeri opredjeljuju za otpočinjanje biznisa u sektorima trgovine, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ekonomski savjetnik u Montenegro biznis alijansi (MBA), Vesna Daković, smatra da veliki rizik i strah od neuspjeha, uz dio zakonske regulative, značajno obeshrabruju potencijalne preduzetnike.

“Nažalost, najviše nedostaje ambicije i motiva za bavljenje preduzetništvom, ali očekujemo da će se to promijeniti u skorijoj budućnosti”, kazala je Daković.

Ona je navela i da dobre biznis ideje sptutava nedostatak finansijskih sredstava.

“Veliki problem potencijalnih preduzetnika predstavlja novac potreban za otpočinjanje biznisa, pa u tom pravcu treba raditi, kroz osmišljavanje finasijske podrške za početnike u biznisu”, saopštila je Daković.

Prema njenim riječima, veoma je značajno promovisanje uspješnih preduzetnika, njihovih poduhvata i vještina kroz treninge i obrazovanje u cilju otklanjanja barijera sa kojima se srijeću.

“Trudimo se da podstičemo preduzetništvo kroz projekat za najmlađe 'Rastimo uz ideje'. Cilj nam je da stvorimo potencijalne investitore”, navela je Daković.

Ona smatra da se u cilju poboljšanja položaja preduzetnika u Crnoj Gori, treba osvrnuti na edukaciju i udruženje poslodavaca, jer na taj način mogu doći do rješenja problema sa kojima se svakodnevno susrijeću.

“Mnogo je udruženja koji doprinose preduzetništvu kroz razne projekte i kampanje. Posebno je interesantan regionalni projekat 'Business Café' koji okuplja preduzetnike da diskutuju”, kazala je Daković.

Ona je dodala da se potencijalni preduzetnici najčešće odlučuju za uslužne djelatnosti, ali i da hobiji nerijetko prerastu u uspješan biznis.

Bonus video: