Struje iz hidroelektrana manje skoro za 40 odsto

U prvom mjesecu ove godine uvezeno je 95 GWh električne energije (band i vikend energija), dok je izvezeno 41 GWh (pik energije i dio noćne energije u danima kada su se pojavili veliki dotoci na rijeci Zeti)
103 pregleda 3 komentar(a)
HE Piva, Foto: EPCG
HE Piva, Foto: EPCG
Ažurirano: 28.02.2016. 12:19h

Hidroelektrane su u januaru proizvele 38 odsto manje električne energije od Energetskim bilansom planirane količine, dok je Termoelektrana Pljevlja premašila plan skoro četiri odsto. Iz Elektroprivrede su kazali da su se loše hidrološke prilike u decembru prošle godine odrazile i na proizvodne rezultate hidroelektrana u januaru.

Hidroelektrana Perućica proizvela je u januaru 86 GWh električne energije, što je 73,5 odsto od bilansa (117 GWh), dok je HE Piva proizvela 36 GWh električne energije, odnosno 45 odsto od planirane proizvodnje (80 GWh). Termoelektrana je proizvela 138 GWh energije u januaru, što je pet GWh više od Bilansa (133 GWh).

Koordinator za upravljanje proizvodnjom u Direkciji za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, istakao je da se u ovu godinu ušlo sa nižim akumulacijama i manjim dotocima na rijekama Zeta i Piva u odnosu na plan.

“Iako je na teritoriji Opštine Nikšić u januaru palo 219,5 litara po kvadratnom metru, što su količine nešto iznad prosjeka za ovaj dio godine (208 lit/ m2), ispostavilo se da to nije dovoljno da popravi opštu hidrološku situaciju. Značajnije padavine ostvarene su u dva navrata od po tri-četiri dana, što je donekle popravilo dotoke na rijekama i stanje u akumulacijama, ali nije bilo dovoljno da realizacija proizvodnje iz hidroelektrana bude na nivou planirane”, rekao je Krivokapić za list Elektroprivreda.

U prvom mjesecu ove godine uvezeno je 95 GWh električne energije (band i vikend energija), dok je izvezeno 41 GWh (pik energije i dio noćne energije u danima kada su se pojavili veliki dotoci na rijeci Zeti).

Zbog različitih okolnosti i varijaca na tržištu, kako navode iz EPCG, iskorišćene su povoljne situacije, pa je prosječna cijena za izvoz bila 12 eura veća od prosječne cijene za uvoz.

Prema riječima Krivokapića, na proizvodne rezultate u narednim mjesecima sigurno će uticati i količina sniježnog pokrivača na planinama, jer punjenje akumulacija u aprilu i maju, posebno akumulacija HE Piva, zavisi od topljenja snijega, što će direktno uticati i na proizvodne rezultate.

On smatra da bi prevođenjem voda rijeke Zete u akumulaciju Krupac i spajanje akumulacija Krupac i Slano omogućilo bolju ekonomsku valorizaciju hidropotencijala rijeke Zete.

“Takođe, ublažile bi se i posljedice koje izazivaju pojave stihijskih dotoka”, objašnjava Krivokapić.

Bonus video: