Nova odluka KHOV za Eurofond

KHOV će pitati da li će fond i kada isplatiti nesaglasne akcionare
71 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.02.2016. 17:45h

Članovi Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) odlučili su da 7. i 8. marta, prije eventualnog izricanja neke kaznene mjere protiv Društva za upravljanje Zatvorenim investicionim fondom Eurofond, razgovaraju sa direktorom Boišom Šotrom i predstavnicima Upravnog odbora društva Euroinvest.

Razgovaraće i sa predstavnicima Nadzornog odbora fonda i pitati ih da li namjeravaju i kada da isplate vlasničke udjele za 161 nesaglasnog akcionara.

Nesaglasni akcionari Eurofonda, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 15 odsto fonda, tražili su u decembru 2014, da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednosti jedne akcije.

Taj novac nije isplaćen do 16. januara, kada je bio krajnji rok, zbog čega je KHOV, na čijem je čelu Zoran Đikanović, naložila Euroinvestu da akcionare isplati za 30 dana.

Novac nije isplaćen ni u dodatnom roku, a iz Euroinvesta su to pravdali blokadom računa i najavili da će million eura, ili oko 18 odsto potraživanja na ime prve rate biti isplaćeno akcionarima do ponovljene skupštine fonda, 10. marta.

Račun Eurofonda duže je bio u blokadi na zahtjev Poreske uprave, KHOV, Opštine Kotor, ali navodno su taj problem menadžeri Eurofonda počeli da rješavaju. Uskoro očekuju pozitivnu sudsku presudu protiv Prve banke i povraćaj oko 1,8 miliona eura (sa uračunatim zateznim kamatama).

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Bonus video: