I rumunska firma se žali na dokumentaciju

Otvaranje ponuda biće zakazano kad se odluči o žalbi Rumuna
63 pregleda 0 komentar(a)
Rešad Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Rešad Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2016. 17:36h

Direkcija za javne radove Crne Gore ni juče nije otvorila ponude na tenderu za izgradnju nove šestosjede žičare K8, “Kolašin 1600” u opštini Kolašin sa uslugama projektovanja akumulacionog jezera, jer je dan ranije ponovo prekinut postupak zbog nove žalbe na tendersku dokumentaciju.

Žalbu je, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, podnijela jedna rumunska kompanija, a otvaranje ponuda biće zakazano tek kad se odluči o toj žalbi.

Pojedine rumunske kompanije na prošlogodišnjem propalom tenderu bile su zainteresovane za učešće, u konzorcijumu sa poznatim švajcarskim proizvođačem opreme za žičare Bartolet (Bartholet).

Ovo je, inače, treći put za nepuna dva mjeseca da se zbog žalbi na tendersku dokumentaciju prekida postupak javne nabavke i odgađa otvaranje ponuda.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki odbacila je prethodno, kao neurednu, žalbu firme Energo invest group na tendersku dokumentaciju Direkcije za javne nabavke u vezi postupka izgradnje nove žičare u Kolašinu, jer žalilac ni u ostavljenom roku nije uplatio naknadu od 8.000, koja je bila neophodna za vođenje žalbenog postupka.

Direkcija javnih radova, prije 20-tak dana, takođe, usvojila je žalbu firme Artek i promijenila tendersku dokumentaciju za novi tender i izvođenje radova na izgradnji žičare u Kolašinu i usluge projektovanja akumulacionog jezera, ali je Komisija obavezala Direkciju da nadoknadi žaliocu 13.474 eura.

Poslije propalog prošlogodišnjeg tendera, Direkcija je novi tender za izvođenje radova na izgradnji šestosjede žičare K8 raspisala 31. decembra, a sve u cilju da se što prije dođe do najpovoljnije ponude.

To, za sada, ne uspijeva Komisiji za otvaranje i vrednovanje ponuda, kojom predsjedava Rešad Nuhodžić. Nuhodžić je protekla dva mjeseca više puta potpisivao odluke o mijenjanju i dopunjavanju tenderske dokumentacije, što, prema nezvaničnim informacijama, neke zainteresovane kompanije navodi na sumnju da u ovako vrijednoj javnoj nabavci od početka nijesu čišta posla.

Nešto slično se dešavalo i na prethodnom tenderu koji je krajem prošle godine poništen, ali je tada Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda bila u drugom sastavu.

U odnosu na prošlogodišnji tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Bonus video: