Žugić: Ne slažem se sa ocjenom Krivokapića da je ugovor za autoput loš aranžman

On je kazao da su uslovi koji su dobijeni za autoput mnogo povoljniji u odnosu “na zaduženje jedinstvenog SDP-a” za kupovinu brodova kod iste banke za preduzeće Crnogorska plovidba
23 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2016. 18:01h

Ministar finasija Radoje Žugić nije se složio sa stavom predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da je ugovor za autoput loš aranžman, što je Krivokapić saopštio u emisiiji “Načisto” na TV Vijesti.

“Ne slažem se sa tom ocjenom. Crna Gora je dobila najpovoljniji kredit sa periodom otplate od 20 godina, grejs peridom šest godina i kamatnom stopom od dva odsto. To je posao koji bih ponovo uradio sa kineskom Eksim bankom jer su uslovi najbolji. Svjetska banka je ocijenila da smo dobili najpovoljnije uslove koje nije dobila nijedna država regiona“, istakao je Žugić danas na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Krivokapić je naveo da je još u aprilu prošle godine ukazao na opasnost od kursnih razlika i potrebi hedžovanja kredita za autoput, odnosno obezbjeđenja jer je bilo jasno da će dolar rasti u odnosu na euro.

“Napali su me sa svih strana da to radim zbog lokalne kampanje a pokazalo se da smo izgubili više od 100 miliona istog trena. To je radilo Ministarstvo finansija Ne branim sada (Ivana) Brajovića, nego branim istinu. On taj dio nije pregovarao. Naravno, kao ministar saobraćaja morao je možda znati nešto više o tome, ali to je pitanje kapaciteta - imate li kapaciteta da znate nešto više od onoga što vam je usko obaveza”, kazao je Krivokapić.

Ministar finansija Radoje Žugić je kazao da su uslovi koji su dobijeni za autoput mnogo povoljniji u odnosu “na zaduženje jedinstvenog SDP-a” za kupovinu brodova kod iste banke za preduzeće Crnogorska plovidba.

“Taj kredit je 50 odsto skuplji, kamata je veća, kraći period povrata za pet godina i grejs period za godinu. Iz ovoga se vidi da smo napravili dobar aranžman za autoput” rekao je Žugić.

Ministar je kazao da ovih dana pokušavaju da refinasiraju kredit za kupovinu brodova kako bi dobili uslove do nivoa koji država ima za autoput. Na pitanje “Vijesti” da li ima odgvornost DPS-a za aranžman za brodove koji je, osim SDP-a, potpisao bivši premijer Igor Lukšić on je odgovrio “ima ,kako da ne”.

“To jeste povoljan aranžman, ali je za autoput povoljniji” rekao je Žugić.

Ministar je poručio Krivokapiću da je zahvaljujući SDP -u donijeto nekoliko zakona bez fiskalnog uticaja koji su državu koštali oko 60 miliona eura, te da je SDP odbio predlog da se oštrije sankcioniše neisplaćivanje poreza i doprinosa na zarade.

“Kad sve to saberemo godišnje možemo izgubiti oko 100 miliona eura, a upozoravali smo na vrijeme da se ti zakoni ne usvajaju. To je odgovor na pitanje da li ministarstvo finasija vodi odgovornu fiskalnu politiku” istakao je Žugić.

Ministar je naveo da je njegov resor u poslednje tri godine uradio dobar posao na fiskalnoj konsolidaciji, te da je to konstatovala i SB.

Bonus video: