Erste grupa: Ostvaren profit od skoro milijardu eura

„Izraženi nepovoljni trendovi u kamatnom okruženju samo su marginalno uticali na operativni rezultat, zahvaljujući solidnom rastu kreditiranja podržanom kreditiranjem građana u jednakoj mjeri koliko i preduzeća“, naveo je Trajhl u saopštenju
63 pregleda 3 komentar(a)
Erste banka, Foto: Luka Zeković
Erste banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2016. 13:35h

Erste grupa završila je prošlu godinu sa neto dobitkom od 968,2 miliona eura, za razliku od 2014. kada je zabilježen gubitak od 1,38 milijardi eura.

Glavni izvrši direktor Erste grupe, Andreas Trajhl, kazao je da neto dobit od skoro milijardu eura, snažna kapitalna osnovica i znatno niži troškovi rizika u prošloj godini, pokazuju da je „domaći zadatak urađen“.

„Izraženi nepovoljni trendovi u kamatnom okruženju samo su marginalno uticali na operativni rezultat, zahvaljujući solidnom rastu kreditiranja podržanom kreditiranjem građana u jednakoj mjeri koliko i preduzeća“, naveo je Trajhl u saopštenju.

On je dodao da ostvareni rezultat pokazuje da Erste pripada maloj grupi banaka koje uspijevaju da zarade trošak svog kapitala.

„Daćemo sve od sebe u godinama koje dolaze, čak i ako okruženje u kojem posluje naša industrija ostane teško, kako bismo poboljšali poziciju na tržištu“, poručio je Trajhl.

On je kazao da su u banci zadovoljni činjenicom da je zbog profitabilnosti snažno unaprijeđena kapitalna pozicija.

„Uz stopu osnovnog redovnog kapitala od 12,3 odsto daleko smo iznad regulatornog minimuma od 9,75 odsto. Snažan rezultat omogućava nam tri stvari - nastavak finansiranja rasta na tržištima, jačanje kapitalne osnovice i isplatu dividendi“, rekao je Trajhl.

On je saopštio da banka želi da dobre rezultate podijeli s akcionarima i da će predložiti dividendu od 50 centi po akciji.

Iz Erste grupe je saopšteno da su neto prihodi od kamata prošle godine pali na 4,44 milijarde eura sa 4,49 milijardi u 2014. godini, najviše zahvaljujući i dalje prisutnom okruženju niskih kamatnih stopa i uprkos solidnom napretku u segmentu kreditiranja.

Neto volumen kreditiranja porastao je 4,2 odsto zahvaljujući snažnom privrednom rastu u srednjoj i istočnoj Evropi, posebno u Češkoj i Slovačkoj, ali i u Austriji.

„Neto prihodi od naknada i provizija pali su neznatno na 1,86 milijardi eura zahvaljujući snažnim prihodima od upravljanja imovinom. Neto rezultat od trgovanja i fer vrijednosti pao je na 210,1 milion eura sa 242,3 miliona u 2014. godini“, navodi se u saopštenju.

Operativni prihodi grupe pali su 1,5 odsto na 6,77 milijardi eura, dok su opšti administrativni troškovi porasli 2,2 odsto na 3,87 milijardi eura.

Iz Erste grupe su saopštili da je, ukupno posmatrano, to dovelo do pada operativnog rezultata 6,1 odsto na 2,9 milijardi eura, dok je odnos troškova i prihoda iznosio 57,1 odsto.

Erste grupa je zabilježila pozitivan trend u troškovima rizika, koji se znatno popravio na 729,1 milion eura ili 56 baznih bodova u odnosu na prosječne kredite klijenata.

„To je u najvećoj mjeri posljedica znatnog pada u Rumuniji, ali i pozitivnog trenda u svim austrijskim segmentima. Udio nenaplativih kredita dodatno se popravio na 7,1 odsto. Pokrivenost nenaplativih kredita rezervacijama pala je uslijed uvođenja novih EBA klasifikacija na 64,5 odsto“, naveli su predstavnici Erste grupe.

Ostali operativni gubitak iznosio je 635,6 miliona eura, što je znatno manje nego na kraju 2014. godine, kada je bio 1,75 milijardi.

„Taj znatni pozitivni pomak može se pripisati izostanku vrlo negativnih jednokratnih efekata iz 2014. godine, prvenstveno umanjenja vrijednosti nematerijalne imovine“, objasnili su predstavnici Erste grupe.

Oni su dodali da trenutne brojke uključuju i trošak uplata u nacionalne sanacione fondove u iznosu od 51,3 miliona eura, koji su prvi put obavljeni prošle godine.

Gubici od 129,5 miliona eura posljedica su zakonskih promjena na osnovu kojih je obavljena konverzija kredita klijenata iz švajcarskih franaka u eure u Hrvatskoj, uz 101,6 miliona eura rezervacija za zahtjeve vezane za zaštitu potrošača u Rumuniji.

Bankarski i porezi na finansijske transakcije opet su bili značajni i iznosili su 236,2 miliona EUR, od čega 128,6 miliona u Austriji, 23,6 miliona u Slovačkoj i 84 miliona u Mađarskoj.

„Ukupan trošak prouzrokovan populističkim potezima u prošloj godini zadržao se na vrlo visokom nivou od 450 miliona eura, što odgovara više od polovine naše neto dobiti. Više bismo voljeli da su ta sredstva usmjerena u nove kredite za finansiranje privrede i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je Treichl.

Predstavnici Erste grupe su kazali da je zahvaljujući solidnim prihodima, ukupni kapital porastao na 14,8 milijarde eura. Redovni osnovni kapital porastao je na 12,1 milijardu eura, dok su ukupna prihvatljiva sopstvena sredstva iznosila 17,6 milijardi.

Ukupni rizik, odnosno rizikom ponderisana aktiva uključujući kreditni, tržišni i operativni rizik, smanjen je na 98,3 milijarde eura sa 100,6 milijardi iz 2014. godine.

Stopa osnovnog redovnog kapitala prošle godine je iznosila 12,3 odsto i bila je znatno iznad regulatornog minimuma od 9,75 odsto. Stopa regulatornog kapitala porasla je na 17,9 odsto.

Ukupna aktiva porasla je prošle godine na 199,7 milijardi eura, sa 196,3 milijarde iz 2014, uglavnom zahvaljujući rastu volumena kreditiranja klijenata, pri čemu su krediti i potraživanja od klijenata porasli na 125,9 milijardi eura.

„Što se tiče pasive, depoziti klijenata porasli su na 127,9 milijarde eura, dok je odnos kredita i depozita iznosio 98,4 odsto“, naveli su iz Erste grupe.

Predstavnici Erste grupe su saopštili da očekuju pozitivno operativno okruženje za kreditnu ekspanziju.

„Na svim većim tržištima srednje i istočne Evrope, uključujući i Austriju, očekujemo realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 do 3,8 odsto kao posljedicu solidne domaće potražnje“, navodi se u saopštenju.

Erste grupa u ovoj godini očekuje povrat na materijalni kapital (ROTE) od oko deset do 11 odsto, koji će poduprijeti kontinuiranu isplatu dividende. Faktori podrške, kako je objašnjeno, uključuju novu pojavu rasta kreditiranja, nastavak poboljšanja kvaliteta imovine u benignom okruženju rizika, kao i pozitivni jednokratni efekat prodaje udjela u VISA-i u iznosu od 127 miliona eura prije odbitka poreza.

„Od negativnih uticaja prisutno je okruženje kontinuirano niskih kamata, koje utiče na operativni prihod grupe, prvenstveno neto prihod od kamata, kao i niži operativni rezultat u Mađarskoj i Rumuniji. Bankarski nameti imaće negativan efekat prije odbitka poreza od oko 360 miliona eura u ovoj godini“, kazali su iz Erste grupe.

Bonus video: