SNP Pljevlja: Rudnik uglja prodao EPCG kop "Šumane", ugovor nikad nije javn objavljen

"Prodajom kopa Rudnik je prodao i značajne površine zemljišta koje nije bilo u njegovom vlasništvu, već je postojala ugovorena obaveza da bude nakon završene eksploatacije uglja rekultivisano i vraćeno stvarnim vlasnicima", piše u saopštenju SNP Pljevlja
180 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.02.2016. 12:59h

Saopštenja uprave Rudnika uglja AD Pljevlja, povodom aktuelizovanja njihovog nezakonitog i neprofesionalnog odnosa prema obavezama rekultivacije i zaštite životne sredine, predstavljaju izraz nemoći da ospore činjenice koje je saopštio SNP, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora SNP Pljevlja.

"Uprava Rudnika uglja, u svojoj nemoći ili nedostatku želje da ponudi bilo kakav protivargument, nameće nove teme, pokušavajući da napravi odstupnicu i da pronađe bilo šta čime bi se mogla pohvaliti, a da je u vezi njihovog navodno društveno odgovornog ponašanja prema Pljevljima. Tako u poslednjem saopštenju pokušava da "slamku spasa" pronađe prelaskom na područje sporta i kulture, ne nudeći odgovor ni na jedno pitanje koje im je SNP Pljevlja prethodno postavio. No, biće vremena da analiziramo i doprinos uprave Rudnika uglja pljevaljskom i crnogorskom sportu i kulturi", saopšteno je iz SNP Pljevlja.

Dodali su da postoje činjenice vezane za kako tvrde "jedan od najvećih i najočiglednijih loših primjera poslovanja i ponašanja uprave Rudnika uglja prema sredini iz koje kompanija decenijama izvlačio profit".

"Radi se o sada zvanično zatvorenom Površinskom kopu "Šumane" koje je Rudnik prodao Elektroprivredi Crne Gore, navodno radi formiranja nove deponije pepela i šljake iz TE "Pljevlja". Taj ugovor nikada nije učinjen javnim, iako je i tada i danas značajan udio državnog kapitala u tim kompanijama, ali je ovo još jedna potvrda netransparentnosti rada. Pored toga, uprava Rudnika uglja je izvršila prodaju ovog kopa iako nije završena eksploatacija značajnih količina uglja koji se nalazi u njegovim okonturenim granicama, pa je dužna da javno saopšti hoće li preostale količine uglja eksploatisati Rudnik uglja ili neko drugi, i pod kojim uslovima ili će one biti otpisane. Prodajom kopa Rudnik je prodao i značajne površine zemljišta koje nije bilo u njegovom vlasništvu, već je postojala ugovorena obaveza da bude nakon završene eksploatacije uglja rekultivisano i vraćeno stvarnim vlasnicima", piše u saopštenju SNP Pljevlja.

Iz ove partije tvrde da je Uprava Rudnika uglja dužna da učini javnim i te ugovore sa privatnim vlasnicima zemljišta, kao i da saopšti koliko je novca isplaćeno za protekle dvije decenije na ime "fruta" i u kojem vremenskom periodu je trebao da povrati u istom ili boljem stanju zemljište vlasnicima.

Još jedno od veoma značajnih pitanja na koje treba da javnosti odgovori Rudnik uglja je i podatak koliko je vlasnika zemljišta pokrenulo sudski postupak protiv ove kompanije zbog nepoštovanja ugovora o povraćaju zemljišta i kolika je vrijednost tih, eventualnih, sudskih sporova. Takođe, uprava Rudnika uglja duguje i odgovor na pitanje kada će izgraditi fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i koje količine vode iz kopa „Potrlica“ se dnevno izbacuju u Ćehotinu. Nemojte samo govoriti o „taložnicima“, jer su isti urađeni daleko od bilo kakvih standarda, a o njihovom učinku mogu se svi lako uvjeriti. U ostalom u više navrata javnosti su u medijima prezentovani nepobitni dokazi kako funkcionišu ti „taložnici“ i kakvu vodu Rudnik uglja izbacuje u korito rijeke Ćehotine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: