Pad spoljnotrgovinske razmjene za više od 11 odsto u januaru

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 5,5 miliona eura, Italija i BiH sa po 1,4 miliona eura
52 pregleda 2 komentar(a)
rukovanje, saradnja, Foto: Shutterstock
rukovanje, saradnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 12:57h

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 99,4 miliona eura, što je 11,3 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 16,1 milion eura, što je 38 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Ukupan uvoz bio je 3,2 odsto manji i iznosio je 83,3 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,3 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je bila 30,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 4,8 miliona eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 2,4 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu dva miliona eura.

U strukturi najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 18,5 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 5,2 miliona eura i telekomunikacioni aparati i uređaji u iznosu od 4,3 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 5,5 miliona eura, Italija i Bosna i Hercegovina (BiH) sa po 1,4 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu pojedinačno su bili Srbija sa 20,2 miliona eura, Kina sa 8,3 miliona eura i Njemačka sa 7,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Bonus video: