Dobit Crnogorskog Telekoma smanjena za 5,7 miliona eura

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Rudiger Šulc, kazao je da je prošla godina bila godina velikih transformacija i primjena inovativnih tehnoloških rješenja, koji su zahtijevali velike napore i ulaganja
0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 25.02.2016. 11:55h

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prošloj godini iznosila je 15,9 miliona eura, što je 5,7 miliona eura manje u odnosu na 2014, saopšteno je iz kompanije.

"Značajan uzročnik niže profitabilnosti bili su troškovi restrukturiranja u iznosu od 2,5 miliona eura. Pored toga, evidentno je da i regulacija direktno utiče na profitabilnost poslovanja", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je u prošloj godini profitabilnost smanjena, u skladu sa očekivanjima.

"Zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih uticaja, je bila niža 4,3 miliona eura, odnosno deset odsto u odnosu na 2014. godinu i iznosila je 36,8 miliona eura. Poslovna dobit (EBIT) smanjena je 6,4 miliona eura na 16,7 miliona eura", precizirali su iz kompanije.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Rudiger Šulc, kazao je da je prošla godina bila godina velikih transformacija i primjena inovativnih tehnoloških rješenja, koji su zahtijevali velike napore i ulaganja.

"Uprkos tome postigli smo solidne poslovne i finansijske rezultate. Iako značajno pogođeni regulatornim pritiskom i drugim izazovima sa kojima se telekomunikaciono tržište u kontinuitetu suočava, zadržali smo vodeću poziciju u tehnologiji, realizujući nekoliko strateških projekata", objasnio je Šulc.

On je dodao da je realizovan jedan od najznačajnijih projekata u istoriji Crnogorskog Telekoma - integrisani sistem za rad sa korisnicima.

"Takođe, uspješno smo završili migraciju na IP tehnologiju, postajući treća ALL IP zemlja u Deutsche Telekom grupi, u cilju omogućavanja visoko-kvalitetnih usluga i unaprijeđenja korisničkog iskustva“, rekao je Šulc.

Crnogorski Telekom je, prema riječima njegovih predstavnika, u prošloj godini bio suočen sa značajnim poslovnim i finansijskim izazovima.

"Na finansijske rezultate uticala je regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena i smanjeni obim dolaznog saobraćaja. U poređenju sa prošlom godinom, prihodi su smanjeni šest miliona euraili šest odsto i iznosili su 98,6 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Ukupni prihodi od usluga maloprodaje i veleprodaje pali su 8,1 milion eura ili devet odsto u odnosu na 2014. godinu, usljed regulacije i smanjenja prihoda u mobilnom segmentu poslovanja.

"Pad prihoda od usluga je djelimično kompenzovan povećanjem prihoda od ICT usluga i prodaje uređaja", objasnili su iz kompanije.

Šulc je kazao da su u kompaniji posebno zadovoljni što su zadržali vodeću poziciju kada je kvalitet mreže u pitanju, što je i potvrđeno P3 mjerenjima na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat i dobila sertifikat Best in test.

"Nastavili smo širenje 4G mreže i unaprijedili kvalitet naših usluga, što je rezultiralo i povećanjem naših prihoda od mobilnog interneta", rekao je Šulc.

Prema njegovim riječima, internet je danas superiornog kvaliteta, preko optičke mreže, dostupan u preko 43 hiljada domaćinstava, sa trendom kontinuiranog rasta.

"Zahvaljujući stalnim inovacijama i naporima da korisnicima obezbijedimo tehnologije i usluge visokog kvaliteta, u prošloj godini smo počeli da nudimo uslugu hibridnog pristupa koji omogućava kombinovanje interneta preko fiksne i mobilne mreže", saopštio je Šulc.

On je najavio da će kompanija, u susret desetogodišnjici T-brenda u Crnoj Gori ove godine, usmjeriti dodatnu pažnju na društveno odgovorno poslovanje.

"Naša strateška opredijeljenost je da tehnološko liderstvo bude osnova za zadovoljstvo korisnika i u skladu sa tim razvijamo nove usluge i proizvode. Prošla godina je rezultirala očekivanim padom prihoda, ali predstavlja godinu velikih promjena i tehnoloških inovacija“, kazao je Šulc.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da je broj korisnika širokopojasnog interneta iznosio 76,4 hiljada i da je bio stabilan u poređenju sa 2014. godinom.

"Od ove baze korisnika 11,4 hiljada njih je povezano na optičku mrežu, što predstavlja rast od 22 odsto. Uspjeli smo da povećamo pokrivenost optičkom mrežom na 17 odsto tokom prošle godine i ona je sada dostupna u 43 hiljade domaćinstava", dodaje se u saopštenju.

Broj Extra TV korisnika je takođe bio stabilan u poređenju sa 2014. godinom i iznosio je 62,9 hiljade.

Broj korisnika mobilnog interneta porastao je četiri odsto na 119 hiljada.

"Na kraju prošle godine korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 330 hiljada SIM kartica, što je 16 hiljada ili pet odsto manje u poređenju sa 2014. Baza pripejd SIM kartica se smanjila za 22 hiljade ili 11 odsto dok se baza postpejd kartica povećala šest hiljada odnosno četiri odsto", dodali su iz kompanije.

Iz Crnogorski Telekom su zaključili da su ostali lider na tržištu u postpejd segmentu.

Bonus video: