Sindikat Instituta Igalo: Nemamo odgovore na pitanja o vitalnim interesima zaposlenih

Predstavnici Vlade i tri fonda 19. novembra 2015. godine potpisali su ugovor o kupoprodaji 56,4 odsto akcijskog kapitala Institut sa britansko američkim konzorcijumom IWG iz Londona za 10 miliona eura
129 pregleda 2 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.02.2016. 10:08h

Zaposleni u Institutu Dr Simo Milošević u Igalu ni tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora za prodaju većinskog paketa akcija te zdravstvene ustanove, nemaju odgovore na pitanja o otpremnini, visini zarada, uposlenosti tokom čitave godine, o tome šta će biti za polovinom zaposlenih nakon rušenja i prestanka rada Prve faze Instituta, upozoravaju iz sindikalne organizacije Instituta.

Zabrinuti su i za buduću sudbinu Instituta u slučaju neispunjenja ugovornih uslova.

Ranije je saopšteno da izvršni odbor sinikalne organizacije Instituta u ponuđenom programu privatizacije nije prepoznao interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika Instituta.

Predstavnici Vlade i tri fonda 19. novembra 2015. godine potpisali su ugovor o kupoprodaji 56,4 odsto akcijskog kapitala Institut sa britansko američkim konzorcijumom IWG iz Londona za 10 miliona eura. IWG se obavezao i da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja društva i investiciju u medicinsku opremu u iznosu od 10 miliona eura.

Sindikalci navode da su obraćali i tražili odgovore od predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujovića i Zvonka Pavićevića, predstavnika sindikata u Tenderskoj komisiji za privatizaciju Instituta Igalo.

"Pavićević je imao priliku da se upozna sa detaljima ugovora, pa sigurno ima i jasniju sliku o uticaju tog ugovora na zaposlene. Interesovanja zaposlenih smo rezimirali u nekoliko ključnih pitanja i zamolili za ga odgovor, na koji smo čekali do 18.02.2016. godine, kada smo se ponovo obratili. Ni ovoga puta nije uslijedio nikakav odgovor od gospodina Pavićevića. Ili je nedostatak odgovora možda najiskreniji odgovor: predstavnik Sindikata nije zainteresovan, a očigledno i ne mora, da ispunjava povjerene mu obaveze za šta prima naknadu kao član Tenderske komisije", navodi se u saopštenju sindikalne organizacije Instituta Igalo.

"Umjesto da nam Pavićević predoči ključne stavke ugovora, bićemo prinuđeni da razjašnjenje tih pitanja tražimo od predstavnika kupaca. Pozivamo Zvonka Pavićevića da nas udostoji odgovora, o čemu bi zaposlene i javnost informisali", zaključuje se u saopštenju Izvršnog odbora sindikata Instituta Igalo.

Bonus video: