Pojedini investitori sami sebe proglasili zvaničnim učesnicima projekta 1000+

U saopštenju se navodi da je na sjednici Projektnog odbora 1000+ Projekta, između ostalog, usvojen Poslovnik o radu, potvrđeno imenovanje predsjednika i potpredsjednika Odbora, potvrđena lista komercijalnih banaka i otvorene pristigle ponude građevinskih kompanije za učešće u Projektu
2 komentar(a)
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
stanovi, hiljadu plus, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2016. 19:08h

Pojedini investitori su sami sebe proglasili zvaničnim učesnicima projekta 1000+, bez prethodne konačne odluke Projektnog odbora, saopšteno je nakon današnje sjednice tog tijela.

U saopštenju se navodi da je na sjednici Projektnog odbora 1000+ Projekta, između ostalog, usvojen Poslovnik o radu, potvrđeno imenovanje predsjednika i potpredsjednika Odbora, potvrđena lista komercijalnih banaka i otvorene pristigle ponude građevinskih kompanije za učešće u Projektu.

Projektni odbor je, kako se navodi, otvorio i pregledao za sada pristigle ponude iz Podgorice, Ulcinja i Bijelog Polja.

“S obzirom na to da su pojedini investitori sami sebe proglasili zvaničnim učesnicima projekta 1000+, bez prethodne konačne odluke Projektnog odbora, obavještavamo javnost da će Odbor nakon prispijeća svih ponuda građevinskih kompanija, nakon 26. februara, razmatrati svaku ponudu pojedinačno i donijeti odluku o konačnoj zvaničnoj listi kompanija koje će učestvovati u projektu, shodno uslovima utvrđenim Odlukom i Javnim pozivom za investitore”, kaže se u saopštenju.

Projektni odbor podsjeća sve investitore na osnovni cilj projekta, a to je obezbjeđenje pristupa socijalnom stanovanju građanima sa srednjim i nižim primanjima koja po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu.

“Imajući u vidu da su svi ostali elementi projekta prilagođeni građanima sa srednjim i nižim primanjima, odnosno kamatna stopa 3,99 odsto koja je za dva odsto povoljnija od tržišne, učešće koje iznosi pet odsto u poređenju sa do 20 odsto koje banke inače traže, obrada kredita u iznosu do 0,5 odsto u odnosu na 1 - 1,5 odstotržišno, sniženje notarskih usluga od 50 odsto i niže premije osiguranja imovine i lica, očekujemo od investitora da ponude usklade sa principima i ciljevima projekta, odnosno da ponude cijene niže od dosada nuđenih na tržištu”, poručili su iz Projektnog odbora.

Oni su zamolili investitore koji su unaprijed objavili ponude i neovlašćeno koriste logo-e ministarstva , CEB-a i Projekta, bez konsultacije i odobrenja, da ih uklone i ne koriste, kako bi izbjegli negativne posljedice koje bi mogle nastupiti usljed zakonom predviđenih procedura.

Bonus video: