Bivši radnici Boksita: Isplatiti nam otpremnine kao radnicima KAP-a

„Poznato je da su u Crnoj Gori neki mijenjali preduzeća i po tri puta dobijali otpremnine, a nas su izopštili od KAP-a iako je trebalo da za njih i nas važe ista pravila”, kazao je Radivoje Knežević
65 pregleda 0 komentar(a)
Press, bivši radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Press, bivši radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.02.2016. 14:34h

Bivši radnici Boksita, koji su u međuvremenu stekli pravo na penzije, njih oko 120, zahtijevaće od Ministarstva ekonomije da im omogući isplatu otpremnina, kao što su dobili radnici KAP-a, a ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen iniciraće preko pojedinih poslanika da se o njemu ponovo glasa u SkupštinI.

To su odlučili na zboru koji je održan prije nekoliko dana, a čije zaključke su prenijeli na konferenciji za novinare.

„Poznato je da su u Crnoj Gori neki mijenjali preduzeća i po tri puta dobijali otpremnine, a nas su izopštili od KAP-a iako je trebalo da za njih i nas važe ista pravila”, kazao je Radivoje Knežević.

Prema njegovim riječima tražiće da se preispita postupak oko plaćanja projekta za gradnju zgrada na zemljištu od oko 18 hiljada kvadrata koji pripada Boksitima.

“To zemljište je trebalo da bude za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje. Sada je ta zemlja pod znakom pitanja jer je neko tada za projekte nekoj firmi trebalo da plati 250 hiljada eura. Plaćeno im je 90 hiljada, pa sada ta firma preko suda traži da se plac proda i da se naplate”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima problem dijela bivših radnika Boksita je i nepovezan radni staž prije stečaja, kao i tokom stečaja, i prema najavama iz Vlade taj problem bi trebalo da bude riješen u toku aprila.

Ismet Hodžić je 27 godina vozio damper i kako je kazao u penziju je otišao bez neriješenog stambenog pitanja.

“Ranijm socijalnom program oko 900 naših kolega otišlo je u penziju i dobilo otpremnine, a mi idemo bez išta. Prošle godine na jednom sastanku ministar Kavarić nam je rekao da ćemo i mi dobiti otpremnine, ukoliko ih radnici KAP-a dobiju. To se nije dogodilo, ali mi ne odustajemo. Pokušaćemo prvo mirnim putem, onda i drugačije, o čemu ćemo naknadno odlučiti”, poručio je Hodžić.

Nikola Kilibarda je kazao da Boksiti nikada nijesu polovli sa gubitkom, već da je sve krenulo kako ne treba kada su došli Rusi, ali da su dva predstavnika Vlade mogli da stave veto na njihove loše odluke, ali da to nijesu uradili.

“Došli smo u situaciju gdje su gubici oko 130 miliona eura. Sada nas 120 treba da ispaštamo zbog svega i da budemo krivi za tu situaciju. Nećemo se predate – prvo pregovori a onda i radikanije mjere”, poručio je Kilibarda.

Branislav Dačević je kazao da bivši radnici Boksita nijesu zaslužili to što im se dešava, dok je Dragan Plavšić kazao da je podigao kredit da bi kupio stan i da bi mu otpremnina dobro došla da isti vrati, jer se plaši da bi banka mogla da mu uzme stan.

Bonus video: