Manjinski akcionari DKP-a poslanicima: Glasajte razumno, a ne po direktivi

Anketni odbor Skupštine danas bi trebalo da razmatra više zaključaka o spornoj prodaji imovine DKP-a
54 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2016. 08:27h

Direktor Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Žarko Knežević pozvao je članove Anketnog odbora Skupštine koji ispituje prodaju imovine DKP-a iz 2010. godine, da donesu pravilne zaključke i da time daju doprinos u razobličavanju nerazumne namjere da se likvidira najstarija i dugo najprofitabilnija crnogorska industrija.

Anketni odbor bi danas trebalo da razmatra više predloženih zaključaka. Knežević očekuje da će se poslanici izjasniti na osnovu činjenica i dokaza, a ne po partijskim direktivama.

On je podsjetio da je nakon pokretanja stečaja, DKP u roku dostavio sudu izjavu o reorganizaciji, čemu se niko od stečajnih povjerilaca nije protivio.

"Plan o reorganizaciji potvrđen je u sudu 2. novembra 2010, a predmetne nepokretnosti prodate su 21. juna 2010, četiri mjeseca prije njegovog potvrđivanja”, kazao je Knežević navodeći da je tužilaštvo zbog toga preduzelo istražne radnje.

Problematičan je i izbor ponuđača jer je oglas raspisan 6. juna a rok za ponude bio je 8 dana.

"Ponude su otvorene 14. juna, dan prije isteka roka, a jedini ponuđač, Zetogradnja, ponudu je dostavila dva sata prije toga… Osnovnim ugovorom se prodavac obavezuje da kupcu plaća godišnju kamatu od 8 odsto na iznos njegovog kredita i da mu prizna troškove rušenja kupljenih objekata od 700 hiljada eura, mada takav uslov nije ni bio predviđen javnim oglasom”, naveo je Knežević.

Aneksom broj dva osnovnog ugovora DKP se obavezao da Zetagradnji plaća 98.000 eura za svaki mjesec kašnjenja primopredaje prodanih nepokretnosti. To je 1,1 milion godišnje, a primopredaja još nije obavljena.

Zaključivanje ovakvih ugovora kako je kazao Knežević nije dozvoljeno Zakonom o obligacionim odnosima. On je naveo da je posebno sporna procjena vrijednosti nekretnina jer je prvo komisija preduzeća procjenila na 25,5 miliona, a naknadno angažovani procjenjivač na 13,1 milion. Za početnu cijenu na tenderu uzeta je ova manja, iako je i sam procjenjivač naveo da je ona informativnog karaktera.

Bonus video: