Reforma propala jer nijesu zaradili

Naši donosioci odluka su tada vidjeli novu priliku za svoje biznis partnere. Nakon kraha tržišta sve je pokrila tišina, kazao je Bojanić
1 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2016. 17:57h

"Da ne pita starost gdje je bila mladost", bila je poruka koja je sa mnogih bilborda, još prije 10 godina, najavljivala penzionu reformu u Crnoj Gori.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je za "Vijesti" da "od sve te reforme, nakon deset godina, jedino što imamo su Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima, usvojen davne 2006. godine i dva dobrovoljna privatna penziona fonda sa ukupno 2.439 građana-članova".

"Praktično, nemamo ništa. Sa druge strane, državni Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) grca u deficitu. A svašta su nam najavljivali te davne 2006. godine. Naročito nakon povratka iz dalekog Čilea gdje je naša delegacija, naravno o našem trošku, išla da se iz prve ruke upozna sa penzionom reformom čuvenog Zoze Pinjere", istakao je Bojanić.

Naši donosioci odluka su tada, u vremenu ekspanzije tržista kapitala, kako napominje Bojanić, vidjeli novu priliku za njihove biznis partnere.

"Tajanstvena obuka za menadžera penzionih fondova je ubrzo održana, dodijeljene prve licence i - ništa. Tu se stalo, tržište kapitala je krenulo nizbrdo, odustalo se od biznis projekata, i sve je pokrila tišina”, dodao je Bojanić.

Dobrovoljni penzioni fondovi u Crnoj Gori nemaju budućnost i izglede za dalji razvoj ukoliko se, nakon skoro deceniju iščekivanja, ne ozakone poreske olakšice za mjesečne uplate zaposlenima u te privatne fondove ili se ozakone državni podsticaji za ovaj vid dobrovoljne štednje, kao što je to slučaj u drugim zemljama.

Takozvani "treći stub" penzione reforme sve više se klima, a predstavnici izvršne vlasti su moguće olakšice ili budžetske podsticaje nagovijestili tek za narednu 2017. godinu. Do kraja ove godine u Skupštini bi trebalo da se razmatraju izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima.

"Čujemo, sada se opet kreće u najavu reforme penzionog sistema. I opet će ista ekipa da nam obećava uspješnu reformu. Naravno, za dosadašnju neuspješnu reformu okriviće zakonsku regulativu. Kao da je pisao neko drugi, kao da je opozicija, a ne vlast donosila i sprovodila zakone. Sličnu praksu smo imali i kod izmjene Zakona o investicionim fondovima. Oni isti koji su pisali zakon, sprovodili i nadgledali njegovu primjenu okrivili su lošu zakonsku regulativu za propast većine investicionih fondova. Važno je sakriti odgovornost, a sve ostalo se brzo zaboravlja", kazao je Bojanić.

Bonus video: