Gvozdenović: Transformacija JP Nacionalni parkovi u privredno društvo do kraja godine

"Ne možemo biti ponosni na ovo preduzeće kada se pogleda izvještaj DRI. Ko je kriv za ovakvo stanje. Vi ste bili čelni čovjek preduzeća. Jasno je čija je odgovornost za to što se desilo tamo. Pitanje je kakvo je stanje u ostalim preduzećima u koja DRI još nije ušla” istakao je Tuponja
100 pregleda 4 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.02.2016. 19:00h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović očekuje da će se transformacija Javnog preduzeća za Nacionalne parkove u privredno društvo završiti do kraja godine. Sa tom zakonskom obavezom kasni se godinu i dva mjeseca.

"Trebalo je da se donese pet planova održivog razvoja za sve parkove. Očekujemo da se taj proces završiti do kraja godine” kazao je Govozdenović na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finasije i budžet u odgvoru na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića (SNP) zašto se kasni sa ispunjenejm zakonske obaveze.

To tijelo održalo je kontrolno saslušanje Gvozdenovića i bivšeg direktora JP "Nacionalni parkovi" Zorana Mrdaka povodom negativnom mišljenja koje je Državna revizorska institucija dala na finansijsko poslovanje tog preduzeća za 2014. godinu.

Gvozdenoviću su poslanici zamjerili što u tom preduzeću nije izabran direktor i članovi Upravnog odbora kojima je madat istekao krajem decembra prošle godine. U Upravnom odboru madat teče samo jednom članu Urošu Andrijaševiću. Gvozdenović je, na pitanje Gorana Tuponje (Pozitivna) kazao da će u narednih 10-ak dana predložiti Vladi kandidate.

Revizija pravilnost DRI pokazala je da je to preduzeće poslovalo suprotno zakonima o javnim nabavkama, državnom imovini, zaštiti imovine, radu, te brojnim pravilnicima, uredbama i odlukama. Revizija finansijskog poslovanja pokazala je, između ostalog, da je to preduzeće smanjilo kapital za 1,7 miliona manje od stvarene vrijednosti i da nijesu prikazali 159.000 eura gotovine.

Gvozdenović je kazao da su od 53 preporuke DRI realizovali 37, 11 je u procesu realizacije, te da očekuje da će preostalih sedam završiti u naredna dva mjeseca do kada je rok da DRI podnose izvještaj o realizaciji preporuka.

Gvozdenović i Mrdak nijesu odgovorili na pitanje Damjanovića kako je to preduzeće poslovalo prošle godine.

Damjanović je kazao da je u 2014. godini gubitak preduzeća bio oko 451.000 eura i da im je Vlada dala oko pola miliona eura subvencije, te da je stvarni gubitak veći od million eura.

"To govori da sistem u kome posluje preduzeće nije održiv", kazao je Damjanović.

Gvozdenović je naveo da su porasli sopstveni prihodi preduzeća i da su smanjeni troškovi od 2010. pa do prošle godine. Saopštio je podatak da su prihodi 2010. bili 1,12 miliona eura, a prošle godine 1,51 milion.

"Učešće države je bilo 960.000 u 2010. godini, a prošle 570.000 eura", kazao je Gvozdenović.

Na pitanje nezavisnog poslanika Damira Šehovića da objasne razloge zašto je prikazan manji kapital od stvarnog i gotovina, Mrdak je odgovorio da je u pitanju "ljudska greška" prilikom unošenja podataka u završni račun i da će ona biti korigovana.

"Komercijalna revizija je pokazala kapital od 2,56 miliona, ali je on na Upravnom odboru umanjen na 1,7 miliona. Upravni odbor je usvojio završni račun, ali je sjutradan na sajtu Poreske uprave kod prekucavanja brojki došlo do greške pa je kapital sabran na 4,2 miliona", tvrdi Mrdak.

Na pitanje Damjanovića da li je neko sankcionisan zbog toga što ne postoji dokumentacija za isplatu oko 21.000 eura iz blagajne Mrdak je kazao da su poslali sudskom vještaku na vještačenje dokumentaciju koju su dobili, pa će od tog nalaza zavisiti pokretanje odgovornosti pojedinaca.

"Ne možemo biti ponosni na ovo preduzeće kada se pogleda izvještaj DRI. Ko je kriv za ovakvo stanje. Vi ste bili čelni čovjek preduzeća. Jasno je čija je odgovornost za to što se desilo tamo. Pitanje je kakvo je stanje u ostalim preduzećima u koja DRI još nije ušla” istakao je Tuponja.

Srđan Milić (SNP) rekao je da država nije uspjela da uspostavi kontrolu na tim preduzećem. Dodao je da je neshvatljivo da nemaju dokumentaciju za novac koji je isplaćen po osnovu sudski izvršenja.

"Kako je to moguće da se nijeste pitali zašto su vam skinute pare sa računa”, rekao je Milić.

Bonus video: