PKCG: Kada kupujete domaće proizvode zapošljavate svoju djecu, doprinosite penzijama...

Projekat Dobro iz Crne Gore, koji već šest godina realizuje PKCG, promoviše domaći kvalitet koji potrošači doživljavaju kao najbolje za njih i nastojanje da se domaće firme osposobe da budu uspješne na otvorenom i konkurentnom tržištu, u ravnopravnoj utakmici sa drugima
14 komentar(a)
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 21.02.2016. 14:07h

Proizvodi crnogorskih proizvođača posjeduju kvalitet, ali to, bez oglašavanja, fleksibilnije cjenovne politike i osmišljenog zajedničkog nastupa i saradnje sa drugima, nije dovoljno da bi se sa uspjehom izborili sa konkurencijom iz uvoza, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su kazali da su kroz brojna istraživanja u okviru projekta Dobro iz Crne Gore, domaći potrošači poručili da vjeruju u kvalitet domaćih proizvoda i da proizvodi iz uvoza nijesu bolji, ali da su jeftiniji i da se više reklamiraju.

Domaći potrošači navode i da bi pod istim uslovima uvijek radije kupovali domaći proizvod.

“Potrošači jako dobro znaju što je najbolji izbor za njih. Pored toga, kada uzimaju domaće proizvode, moraju imati u vidu da na taj način zapošljavaju svoju djecu, plaćaju poreze svojoj državi, doprinose obezbjeđivanju penzija, odnosno, svakom kupovinom podržavaju svoju zemlju i vrijedne ljude u njoj”, navodi se u saopštenju PKCG.

Projekat Dobro iz Crne Gore, koji već šest godina realizuje PKCG, promoviše domaći kvalitet koji potrošači doživljavaju kao najbolje za njih i nastojanje da se domaće firme osposobe da budu uspješne na otvorenom i konkurentnom tržištu, u ravnopravnoj utakmici sa drugima.

“Pravo korišćenja ovog kolektivnog žiga zasad uživaju samo proizvođači hrane. Razlog je što u ovoj oblasti imamo bogato nasljeđe i prepoznatljiv, osoben kvalitet, što kroz djelovanje svih institucija i pojedinaca treba dodatno podržati”, kazali su iz PKCG.

Iz PKCG su ocijenili da stimulisanje kupovine domaćih proizvoda, bilo da je podržavano ili osporavano, doprinosi nacionalnom prosperitetu.

“Bez obzira na to što povezanost kupovine domaće robe sa ekonomskim napretkom ne počiva na temeljnim načelima međunarodne trgovine, to nije nova ideja u svijetu i sprovode je brojne razvijene zemlje”, dodali su iz PKCG.

Jedni, kako su objasnili, podržavaju etnocentrizam odnosno ideju da su sopstveni način življenja i nacionalna kultura dominantni u odnosu na druge.

“Istovremeno, drugi se pitaju zašto su to domaći proizvodi, kada su makar mašine na kojima su proizvedeni iz uvoza, i favorizuje li se skuplje”, dodali su iz PKCG.

U cilju jačanja svojih ekonomija i povećanja zaposlenosti, vodeće zemlje Evropske unije (EU) se, kako je saopštemo, okreću domaćoj hrani, sve učestalije promovišući kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda.

“Sve češće se potencira da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina i u posluženjima državnih institucija”, kazali su iz PKCG.

Iz PKCG su rekli da je francuski ministar poljoprivrede, Stephane le Foll, objavio vodič pod nazivom Kako promovisati lokalne proizvode u ugostiteljstvu.

On zagovara kupovinu hrane od proizvođača iz najbližeg okruženja navodeći potrebu uključivanja što manje posrednika u lancu snabdijevanja i kvaliteta svježih sezonskih proizvoda.

“U Velikoj Britaniji je premijer Dejvid Kameron saopštio da se država obavezuje da do naredne godine kupuje svježu sezonsku hranu i piće od lokalnih proizvođača, čime će njihov prihod godišnje biti uvećan za 400 miliona funti (GBP). Na taj način će ulagati u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, ali i podstaći zdraviji stil života Britanaca”, rekli su iz PKCG.

Odbrana sopstvene proizvodnje, kako su dodlai, nije briga jedino Francuza i Britanca, nego i Njemaca, Iraca, Slovenca, ali i ostalih.

“Hrvati promovišu Hrvatsku kvalitetu i Izvorno hrvatsko, Republika Srpska Naše je bolje, a Srbija Najbolje iz Srbije“, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: